Почти бой в общинския съвет заради паркинга под Пеещите фонтани (СНИМКИ)

Мисия Пловдив

18-07-2013, 14:14

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Зелена светлина за паркинг под Пеещите фонтани

Екоактивисти ще сезират ОЛАФ за подземния гараж в Цар-Симеоновата градина

Истински екшън се разигра в залата по време на гласуването и дебатите за подземния паркинг в Цар-Симеоновата градина. Стигна се почти до бой между екоактивисти и охраната. Докато кметът Иван Тотев изказваше своите аргументи "за" проекта, природозащитничка го репликира със знаци, което на свой ред предизвика охраната. Въпреки забележката обаче, тя не се укроти. Грабна един плакат и продължи, което предизвика повторната реакция на гарда - той скъса плаката й. Тя грабна нов лозунг, гардът се отказа. На плаката на протестиращата бе изписано: "Когато беззаконието се превърне в закон, съпротивата става задължение."

Спорът се пренесе и извън залата. Младата жена заяви, че ще подаде жалба срещу охранителя. Тя каза, че при предишната акция в Общински съвет, същият гард е бил пиян. Той отрече.

Екозащитници заявиха, че ще изпратят сигнал до ОЛАФ. Той ще бъде подаден до две седмици и общината няма да може да получи нужното европейско финансиране по проекта, коментира арх. Петя Владимирова.

Сдружение "Граждански контрол - защита на животните" бяха подали жалба против подземния гараж в Административен съд. Там делото бе прекратено. Определението е обжалвано във Върховния административен съд. Според противниците на паркинга до приключване на делото във ВАС резрешението му за строеж не влиза в сила.

По-рано днес пловдивските съветници одобриха тегленето на 3-милионния заем за финансиране изграждането на подземен паркинг под Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина. Точката от дневния ред  бе приета с 30 гласа "за", 16 гласа "против", а двама се въздържаха.

Решението за теглене на заема нажежи страстите в залата. Как протекоха дебатите чети ТУК.