Наско призна: Гадно ми е, Левски е на дъното

Пълен съм с енергия и вяра, че отборът ще тръгна нагоре и то много бързо

Спортно-техническият директор на Левски Наско Сираков призна, че отборът е на дъното в момента и на него му е гадно от този факт. Легендарният нападател коментира назначението на новия треньор Славиша Йоканович, както и какво е бъдещето на клуба пред вестник "7 дни спорт".

"Нека сме честни - Левски е на дъното. Там сме и ми е гадно, че стигнахме до там, защото Левски е целият ми живот, това всички го знаят. От друга страна съм пълен с енергия и вяра, че Левски ще тръгне нагоре и то много бързо. Защо мисля така? Левски направи най-доброто нещо в своето развитие в последните 5 години - инвестира в треньор. Човек, който наистина разбира и знае всички съвременни тенденции във футбола. Той (б.р. Славиша Йоканович) е на много високо ниво като подготовка, начин на работа, тактика и дисциплина. Какво прави на "Герена" ли? На дъното е интересно, може да изплуваш и да удавиш всички. Започваме от нулата и вярвам, че този е точният зидар на нашия градеж на един силен Левски", казва Наско Сираков.

Шефът в Левски допълни още подробности за новия треньор: "Той е европейски човек и продукт на европейския футбол. Първо игра в Испания, след това в Англия, игра в Челси, ако това означава нещо за вас. От 20 години живее в Европа. Великолепно момче е, памук в отношенията с хората. И същевременно ужасяващ катил в работата си. Той изслушва всеки и прави каквото си знае. Но е много амбициозен, дори е малко нещо като фанатик. Тези играчи могат да покажат много повече от това, което правят в момента. Колко повече - никой не знае. Те имат огромен психологически проблем. Изядоха три ужасяващи шамара за по-малко от два месеца. Това няма как да не срине всеки спортист, а и всеки човек. Не смятам, че футболистите на Левски са най-големите виновници за тази трагедия, която се разигра. Винаги съм казвал, че футболистите играят това, което ги е научил треньорът, каза Сираков. - Работата на треньора започва да си личи на втората седмица, но във футбола, за да накараш 11 души да правят нещо смислено се изисква време. До 3 месеца ще излезем от това състояние. Помни какво ти казвам", казва още Наско.

На въпрос, колко дупки има в отбора, шефът коментира: ННе знам, честно казано, не знам. Първо трябва да започне някой да ги учи тези хора на футбол и тогава ще се види къде има дупки. Вземете например Дъстли Мюлдер. Преди четири години, когато дойде в Левски, в първите месеци той направи фурор. От тогава го чакаме по цяла година да изиграе два мача. За мен основната причина е в треньорите, които не са работили с него. В Левски няма нито един футболист, на когото да са му подобрени качествата, да му е подобрена играта. Но има много с влошена. На 99 процента дошлите в Левски играта им се влошава. И никой не се тревожеше, никой не търсеше причините, не предприемаше мерки. Един Гара Дембеле е изключение. Но това е треньорски проблем, проблем на управлението. Това показва неправилно управление, погрешно".

Той коментира и отказа на Станимир Стоилов да се върне на "Герена": "Приемам неговия отказ. Бях длъжен да го поканя. Той можеше да избира и избра да остане в Ботев. Ние бяхме готови да платим клаузата в договора му за неустойка - около 200 хиляди лева. След 15 минути аз вече говорех със Славиша Йоканович. Той е приятел на мои добри приятели. Познавахме се добре и преди. Той е откритие на Радомир Антич, с когото сме много близки още от престоя ми в Сарагоса, където ме гледаше като втори баща."

На въпрос, защо Левски стигна дотук и стана за посмешище дори в Азия, Сираков отговори: "Една от основните причини е, че не се инвестираше в треньор. Това е фатално. Взеха се над 60 играчи за пет години. Такова текучество е пагубно за всеки отбор. Колкото и футболисти да събереш, ако няма кой да ги научи какво да правят, все тая. Нищо не си взел, хвърлил си си парите на вятъра. Затова и аз не взимам в момента централен защитник, защото ще се чудя след шест месеца как да го махна."

Сираков говори и по темата със съдиите на старта на "А" група: "Единственото, от което ме е страх, е представянето на нашите състезатели. Ако правим всичко както трябва, последното нещо, което ще ни спре, са съдиите. Левски по никакъв начин няма да се занимава със съдии. Но ако играем както в Павлодар, аз да свиря мача, не мога да помогна".