Драмата в "Ораново" продължава

Пети ден продължава издирването на двамата миньори

 Пети ден продължават спасителните действия по издирването на двамата затрупани миньори в рудник "Ораново" край Симитли.

35-годишният Иван Лазаров и 42-годишният Николай Михайлов са в неизвестност след калното свлачище на 300 метра под земята, погълнало към 9.30 във вторник четирима миньори. Още същия ден Асен Стойнев и Христо Младенов бяха открити мъртви.

Надеждата за спасението на Иван и Николай, и двамата от село Крупник, е в една водна помпа, която преди аварията изсмуквала водата от дъното на галерията. Предполага се, че в дъното на сляпата галерия, след свлачището има кухина от няколко метра. Според професор Михаил Михайлов от Минногеоложкия университет, има вероятност двамата миньори да са в нея. В момента единственият въздух, който се подава в тази кухина е през маркуча на помпата "Бибо", който преминава през свлачището. То е изпълнило галерията отдолу до тавана.

Спасителите не могат да разчитат на друга техника и отстраняват глината с ръце, кофи и лопати, при трудно поносима влага и горещина. Никой обаче не казва колко още работа предстои. В четвъртък бяха доставени две мощни помпи от Марица Изток, които да изсмукват калта.