Събитията в България показват нуждата от промяна, смята Рединг

Политическите партии трябва да отиват към бъдещето, а не към миналото, заяви още еврокомисарят

“Сегашните политически събития и гражданските протести в страната ясно показват нуждата от промяна. Това заяви заместник-председателя на ЕК и еврокомисар по правосъдието, основните права и гражданството Вивиан Рединг по повод протестите в България. Рединг посочи, че Комисията следи с известно безпокойство събитията в България. В Брюксел уважават правото на държавите-членки да решават сами вътрешните си въпроси, но някои ситуации имат отражение в Съюза като цяло, подчерта още Вивиан Рединг и изрази надежда, че политическите партии ще положат необходимите усилия за постигане на национално съгласие.
„Политическите партии трябва да отиват към бъдещето, а не - към миналото, защото бъдещето, нови хора, нови начини за правене на нещата е единственият начин. Във времена на нестабилност, всички, които носят отговорност в нацията, би трябвало да обединят усилия, и да се опитат да изведат страната от нестабилността. Това ще е хубаво за гражданите и за новото поколение. Аз наистина апелирам към онези, които носят отговорност, да се обединят, да забравят миналото и да работят за бъдещето", добави еврокомисарят.
Тя изрази подкрепа за протестиращите. Според нея т те искат стабилни институции, независима съдебна власт и борба срещу корупцията.” Наистина съм убедена, че демокрацията не може да бъде построена върху олигархията от старо време. Това не е възможно, заяви Рединг.
Заместник-председателят на ЕК и еврокомисар по правосъдието, основните права и гражданството Вивиан Рединг е в България по повод предстоящия Граждански диалог, който ще се проведе утре в София и годината на гражданските права в Европейския съюз.
Тя похвали президентът Росен Плевнелиев за отдадеността му за решаване на проблемите. “Имах огромната чест да се срещна с президента на републиката и трябва да кажа, че у президента на републиката намирам човек, който обича да дава решения на проблемите. Казах му - да направи всичко възможно, за да се намери консенсус между политическите партии, заяви еврокомисарят.
Рединг още веднъж наблегна върху необходимостта  България да задълбочи усилията си по отношение на реформата в правосъдната система и борбата срещу корупцията и организираната престъпност. От своя страна вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова обеща, че това ще бъде сторено.