Концерт за 70-годишнината от спасяването на българските евреи в Бургас

Животът

23-07-2013, 12:50

Снимка:

община Бургас

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

US-посланикът: Атентатът е на "Хизбулла", ЕС трябва да ограничи дейността й

Събитието е под надслов "Тода Раба", което в превод от иврит означава благодарност

Творби на Равел, Брух, Мануел Моранте и Николай Кауфман ще звучат в концерта "Тода Раба", посветен на 70-годишнината от спасяването на българските евреи от холокоста.

Домакин на музикалното събитие утре вечер, 24 юли, е Бургаска художествена галерия "Петко Задгорски". Концертът, под надслов "Тода Раба", което в превод от иврит означава благодарност, ще започне в 19,30 часа.

В него ще се изявят трима известни творци - Даниела Димова – сопран, Жанета Бенун-Николаева – пиано и Красимир Щерев – цигулка. Солистката Даниела Димова ще изпълни песните, включени в концерта, на 7 езика, като 4 от тях са еврейските – ладино, иврит, идиш и арамейски - древният език, на който е говорил Христос.

В концерта са включени творби като "Каддиш" от Морис Равел (Каддиш - молитва, която синът чете на гроба на баща си) и "Кол Нидрей" от Макс Брух (Кол Нидрей - молитва, която се чете в Деня на мъртвите Йом Кипур, когато в почит на мъртвите не се приема храна и не се пият течности).

Специално място в програмата е отредено на музиката от известния филм на Стивън Спилбърг "Списъкът на Шиндлер", пресъздаващ историята на над 1000 евреи, спасени от бизнесмена Оскар Шиндлер по време на Втората световна война.

Премиерни за България са трите песни на Мануел Моранте "Куатро аньос де амор", "Ночес, ночес, буенас ночес" и "Нани, нани", както и "Шлуф, майн тохтер" от Николай Кауфман.