Чърчил и Джейн Остин в портфейла през 2017

Ликовете на двамата ще красят новите банкноти от 10 и 5 паунда в Кралството

Ликът на английската писателка Джейн Остин ще се появи на банкнотите от 10 паунда, съобщиха от "Бенк ъф Ингланд". Очаква се писателката да замени Чарлз Дарвин през 2017, когато новата банкнота ще влезе в обръщение.

 

Дизайнът на банкнотите се сменя сравнително често, за да се предотвратят фалшификации. По-рано беше обявено, че вместо социалния реформатор Елизабет Фрай на новата банкнота от пет паунда ще се появи ликът на бившия британски министър-председател Уинстън Чърчил. Решението да се замени Фрай предизвика вълна от недоволство и дебат, че върху банкнотите почти отсъстват жени.

 

Новият управител на "Бенк ъф Ингланд" Марк Карни повдигна "женския" въпрос още с встъпването си в длъжност. "Джейн Остин заслужава да бъде сред историческите фигури, избрани да красят нашите пари", заяви той, като посочи, че процесът по избиране на личности за отпечатване върху книжните пари ще бъде преразгледан.

 

Джейн Остин е една от най-прочутите британски писателки. Нейният първи роман "Разум и чувства" излиза през 1811. Тя е автор също така на "Гордост и предразсъдъци", "Ема", "Мейнсфилд парк" и др.