20 вида мед показват на фестивал в Поморие

По време на изложението ще се проведат и лекции, свързани с пчеларството

Изложба -базар на мед и пчелни продукти ще се проведе всеки ден от утре до 10 август в Поморие, съобщиха от местната администрация. Това ще стане в рамиките на първия национален фестивал "Мед, море и слънце"

На централната пешеходна алея в града, срещу храм Свето Рождество Богородично", всеки ден от 9,30 до 21,30 часа, пчелари от цялата страна ще предлагат над 20 вида мед и пчелни продукти – цветен прашец, пчелно млечице и прополис. Ще имат възможност да наблюдават как се извлича мед с различни пчеларски техники.

Фестивалът ще бъде открит от организаторите на 27 юли, събота, от 10 часа на централната пешеходна алея в града, срещу храм "Свето Рождество Богородично". През целия ден, както и на следващия, 28 юли, ще се провеждат лекции в НЦСР "Свети Георги" Поморие на различни теми, свързани с пчеларството.

В първият ден от фестивала от 10,45 ч. проф. Христо Мермерски ще открие семинара с лекция на тема "Технологии и новости в медицинското приложение на меда". От 13,30 началника на отдел "Месо и пчеларство" в ДФ "Земеделие" Кирилка Янина ще обсъди с посетителите "Възможността за развитие и финансиране на пчеларството – пчеларски програми и участието на пчеларите в тях". От 15,15 ч. представители на фирма "Примавет" ще развият темата "Профилактика и здравеопазване на пчелите през различните сезони – болести по пчелите и нови препарати за борба с тях".

Валери Цеков ще изнесе лекция за новите пазари, маркетинг, тенденции и цени от 16,30ч., а от 18 часа ще се прожектира филмът за опазването на пчелите и ползата им за оцеляване на човечеството – "Повече мед".

Вторият ден от семинара 28 юли ще започне в 10,45 ч. с лекция от пчелар № 1 за 2005 г. Константин Якофов на тема "Производство на пчелни "майки" за собствени нужди на пчелина и технология за производство на „цветен прашец". В 13,30 ч. посетителите ще се запознаят с последните тенденции в производството на "пчелни кошери", нови материали за направата им, въздействието върху пчелите и ползата от тях. Темата ще бъде развита от пчелар №1 за 2009 г. и председател на Клуба на пчеларите №1 в България Симеон Тодоров. От 16,30 часа доайенът на българското пчеларство Кирил Кирилов ще изнесе лекция на тема "Алтернативен начин за реализацията на произведените пчелни продукти". От 18 часа отново ще се прожектира филмът "Повече мед".

Целта на фестивала е да се запознаят със свойствата, които притежава, незаменимият природен антибиотик.