Не можем да откраднем този един милиард, заяви Чобанов

Актуализацията на бюджета не е заплаха за финасовата стабилност, категоричен е министърът

Актуализация на бюджета се прави, за да може държавата да се превърне в предвидлив партньор на бизнеса, заяви финансовият министър Петър Чобанов при обсъждането на актуализацията на бюджета.

Важна промяна във философията на бюджета е подобряване на оценката на разполагаемите ресурси и насочването им към конкретни политики, посочи финансовият министър. Идеята на актуализацията на държавния бюджет е да стъпим на по-реална основа при правенето на бюджет, добави той. Финансовият министър за пореден път подчерта, че няма опасност от гръцки или испански сценарии в България.

По отношение на критиките към намеренията на правителството да вземе нов дълг от 1 милиард лева, Чобанов припомни, че за последните години дългът бележи увеличение от 3.7 милиарда лева, а фискалният резерв намаля с 4.4 милиарда лева. "Взимането на нов дълг от 1 милиард лева не се прави за това да откраднем тези пари, няма как да ги откраднем, те ще постъпят във фискалния резерв", подчерта той.

С актуализацията не нарушаваме фискалната стабилност. Политиката на фискална консолидация не бива да е самоцел, фискалният резерв така трябва да се управлява, така че да е фактор за увеличаване на икономическия растеж и заетостта, изтъкна Чобанов, докато обосноваваще намерението на кабинета да увеличи дефицита.