Дариха имот за над 1 млн. лв. на oбщината

Мисия Бургас

26-07-2013, 06:11

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

2,9 млн. за надлеза на гарата и пътния възел на "Одрин"

През парцела на частната фирма ще минава новата улица, която трябва да облекчи трафика при бургаската болница

Парцел от 1 370 квадратни метра, на стойност над 1 млн. лв. отстъпи на община Бурга частна фирма. Собственик на този поземлен имот е "Сентрал парк Бургас" ЕООД. През имота на компанията ще минава новата пътна артерия, която трябва да облекчи движението при бургаската болница.  В момента при МБАЛ-Буегас  минават всички автомобили от комплексите "Зорница", "Изгрев" и "Славейков", плюс транзитно преминаващите към селищата на юг от Бургас. 

Реализацията на проекта на ул. "Янко Комитов" към ул. "Струга" и създаването на нова пътна артерия, свързваща комплекс "Славейков" с центъра на града, е един от най-крупните и обществено значими инфраструктурни проекти в града. Той не само ще разтовари трафика, но и ще улесни достъпа до центъра за обществено обслужване и атракции, в който се превърна бившата промишлена зона "Север".

Именно затова на сесия на общинския съвет с голямо мнозинство бе гласувано предложението на общината да бъде прието дарение на земя от частна фирма, на чийто имот ще се реализира част от проекта. Участък от бъдещата улица ще преминава през бившата складова база на РКС "Черноморие", популярна в града под названието "Яйцекоп"
Всъщност, пробивът на ул. "Янко Комитов" е замислен още преди 30 години. Осъществява се едва сега с финансовата помощ на всички инвеститори в търговската зона. Проектът е на обща стойност 4.5 млн. лв. От тях 500 000 лв. осигурява "Сентрал парк Бургас”"ЕООД, което участва и с дарение на земи.
Проектът е преработен така, че да задоволи изискванията на инвеститорите като им осигури подходи и връзки с търговските обекти. Идеята е да бъде създадена съвременна улица с удобни кръстовища и светофари, с достъпна среда за хора с увреждания и дори с водещи ивици за хора с увредено зрение. Ще има и велоалея, която ще свързва комплексите "Славейков" и "Братя Миладинови" през парка.
Новата улица ще преминава югозападно от парка в к-с "Славейков". Ще започва от кръстовището на ул. "Лазар Маджаров" и ще отвежда западно от бензиностанцията на "Шел" на ул. "Струг", на мястото, където сега се намира изоставена газстанция. Над ж.п. линията на солниците ще бъде изграден надлез.
Според инвестиционните намерения районът на плувния басейн в к-с "Славейков" ще се развие в съвременна спортна база. Предполага се, че най-засиленият трафик ще е точно там и ще преминава пред терена на "Сентрал парк", бившия "Яцекоп". За да се улесни движението на автомобилите и пешеходците на това място ще бъде изградено модерно пътно съоръжение - подземен тунел за автомобилите и пасарелка за велосипедистите с лента и за пешеходци. Движението ще се регулира чрез кръстовище със светофари.
Проектът включва и реконструкция на канализационната мрежа в района. "Сентръл парк" дава право за преминаване на общинската канализация и изграждането на отвеждащи колектори с обща дължина 352.66 м през собствения му имот. Сервитутната зона около тръбата е с площ от 2 198 кв.м., на стойност 800 000 лв., върху които собственикът се задължава да не строи никакви сгради, за да обезпечи възможността за евентуални ремонти и реконструкции на канализационната мрежа.