2,9 млн. за надлеза на гарата и пътния възел на "Одрин"

Двете съоръжения значително ще облекчат трафика

2,9 млн. лв. целева субсидия за капиталови разходи одобри правителството в оставка за изграждането на втория етап на надлеза над товарната ж.п. гара и пътния възел на улиците "Одрин" и "Крайезерна".

"Тези дейности включват строително-монтажни работи по изпълнението на пробива на ул. "Струга" и надлеза при товарна гара. И за двата обекта има избрана фирма изпълнител и се чакаше единствено финансиране за да стартират обектите", обясни за  зам.-кметът по строителство Костадин Марков, предаде радио "Фокус".

По-голямата сума е за надлеза и най-вероятно в рамките на една седмица ще започне вторият етап по проекта. Надлезът е един от най-важните проекти за град Бургас, тъй като поема трафика за южното Черноморие и го изкарва от центъра на града.

"Още първото колело, когато идват колите по магистралата, завиват в дясно, качват се на бъдещия надлез, слизат на ул. "Крайезерна", отдам директно на стадион "Черноморец" и отиват към пътен възел "Юг" в посока Южното Черноморие. Това е огромно облекчения за града, както от гледна точка за трафика, така и от екологична гледна точка, защото задръстванията, които в момента се образуват през летния сезон не са приятни нито за местните жители, нито за чакащите по кръстовищата, преминаващи гости на град Бургас", поясни Марков. 

Зам.-кметът допълни, че другият обект ще още една връзка, която ще свързва к-с "Славейков" с центъра. В момента целият трафик по отсечката минава само през кръстовището на болницата и там едно от най-натоварените места.

"Създавайки успоредна друга връзка считаме, че ще облекчим кръстовището на болницата и хората ще слизат директно на Трапезица. От друга страна предвиждаме тази година със собствени средства на Трапезица да има кръгово движение т.е. там много по-бързо ще се праща трафика в посока ул. "Христо Ботев" и центъра", разясни Марков.

От отпуснатите средства 2.3 млн.лв. са за надлеза, а останалите са за другия обект. За пробива на ул. "Струга" финансирането ще бъде с общински средства, а за другият обект в общинската администрация се надяват, че ще бъде изцяло държавно финансиране, като това е само първият транш.  

"Там, където не пречим на трафика, сигурно ще работим и през лятото, но и за двата обекта, считам, че няма да пречим, тъй като ще работим на ръба на парковата среда в "Славейков", а другият – на място, където към момента не съществува пътна инфраструктура, ще премостваме ж.п. линиите. Смятам, че ще работи пълноценно и на двата обекта от мига, в който открием площадка. До една седмица се надявам да стартира надлезът, другата процедура е малко по-тежка, но и там считам, че до седмица ще стартираме", посочи още той.