Наказания за полицайте превишили правомощията си на 23 юли, обеща шефът на СДВР

Не е имало нареждания за употреба на насилие срещу протестиращите

Ще има наказания за полицайте, превишили правомощията си по време на протестите от 23 юли. Това заяви шефът на СДВР Ивайло Спиридонов. Той участва в днешното извънредно заседание на Столичния общински съвет, посветено на пеодължаващите в София вече 43-и ден антиправителствени протести.

Спиридинов увери, че не са давани указания за употреба на насилие спрямо протестиращите, които блокираха сградата на Народното събрание на 23 юли.

В нощта на блокада на парламента е имало служители от други областни дирекции на МВР, както и служители на жандармерията, каза той. Вчера СДВР е получила писмо, което уведомява за бъдеща проверка, извършвана от Софийска районна прокуратура, относно действията на полицаите и на действията на протестиращите в 40-тия ден на протестите срещу управляващите.

Директорът  на СДВР подчерта,  че полицайте са дадени единствено нареждания чрез избутване на протестиращите да бъде осигурен периметър за преминаване на автобуса с народни представители и осигуряване на периметър около 03.30 часа за изкарване на депутатите от сградата на парламента.

Спиридонов каза още, че решенията в такава ситуация се вземат от оперативен щаб в МВР, като подобен щаб се сформира единствено при критична ситуация. "При нормалните демонстрации и предишните протести има такъв сформиран щаб към СДВР и когато има по-малка степен на ескалация на напрежението, решението го вземаме ние в СДВР", уточни той.

Когато има висока степен на ескалиране на напрежението, информацията се събира от СДВР и от външни институти и се предоставя на този щаб в министерството и решенията се вземат там.