Хората наистина спят лошо при пълнолуние

Животът

29-07-2013, 08:34

Снимка:

facebook

Автор:

БГНЕС

Всичко от Автора

Учените за пръв път успяха да потвърдят, че лунният цикъл наистина влияе на самочувствието на човека, което се проявява в проблемите със съня при пълнолуние, възникващи заради намаляването на активността на човешкия мозък по време на дълбок сън с 30%.

Те са публикували своите изводи в списанието Current Biology.

"Изглежда, че лунният цикъл действително влияе на човешкия сън, даже когато той не вижда Луната и си няма и понятие от нейната фаза. Нашата работа е първото научно свидетелство, че лунният цикъл може да управлява човешкия сън. Ние успяхме да достигнем до това с помощта на метод на наблюдение, който "изтрива" чувството за време у човека", заяви Кристиан Кайхонен от университета в Базел, Швейцария.

Кайхонен и неговите колеги са наблюдавали работата на мозъка и съня на около 30 доброволци, които са прекарали няколко дни в лабораториите, където не е имало часовници и прозорци. Участниците в експеримента не са били ограничени при избора на храна или дейности – учените само взимали кръвни проби, за да следят за промените в хормоналния баланс. Когато доброволците са лягали да спят, неврофизиолозите са оценявали дълбочината на техния сън и са следили за активността на техните неврони и движението на очите.

Първоначално учените даже не са мислили, че лунните цикли могат да влияят на човешкия сън. Те са се опитвали да разберат как се е променял биоритъма на хората при отсъствието на цикъла ден и нощ. След като са анализирали данните и са ги съпоставили с известните природни феномени, които влияят на биоритъма, учените са открили, че доброволците са спали най-зле по време на пълнолуние.

Участниците в експеримента са спали средно по 20 минути по-малко и са губели по пет минути повече, за да заспят при пълнолуние. Според изследователите това е свързано с факта, че мозъчната активност по време на фазата на дълбок сън намалява с една трета. При следващите си експерименти Кейхонен и неговите колеги планират да намерят невроните, управляващи "лунните цикли" и да установят, каква роля играят в работата на организма. /РИА "Новости"