Започнаха температурните рекорди

Очакват ни все по-горещи дни

Пет положителни температурни рекорда са измерени до 15 ч. днес в страната, съобщиха от НИМХ.

В Пазарджик измереният рекорд до 15 ч. днес е 38,2 градуса, в Стара Загора са отчетени 38 градуса. В Сливен термометърът е заковал на 37,4 градуса, а в Карнобат - 36,6 градуса. В Ахтопол пък са измерени 31,5 градуса.

За днес Националният институт по метеорология и хидрология обяви оранжев код за опасни горещини в 13 области на страната - Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Хасково, Пловдив, Пазарджик и Благоевград. В тези области времето е много горещо с температури 38-40 градуса.

В останалата част от страна, включително по Черноморието, обявеният код е жълт. Температурите там са между 35 – 37 градуса, а по крайбрежието на морето около 33 – 35 градуса.

За предпазване от горещините се препоръчва пиене на много течности – не по-малко от 2 литра. Освен това не е желателно излизането навън между 10 и 17 ч. Разходките на открито са много опасни, особено за малките деца, възрастните хора и страдащите от сърдечно-съдови заболявания. Желателно е консумирането на леки храни – предимно плодове и зеленчуци. Усещането за разхлаждане от студена бира и сладолед е фалшиво, така че е по-добре да се набляга на вода.