Царево събира пчелари от цялата страна за фестивала на мановия мед

Десетият юбилеен Фестивал на мановия мед „Царево – царството на мановия мед“ стартира на 1 август

Официалното откриване на 10 - то юбилейно издание на Фестивала на мановия мед "Царево - царството на мановия мед"  е в 10:00 ч. на 1 август в центъра на Царево, а сливенският митрополит Йоаникий ще отслужи водосвет.

Пчелари от цялата страна ще се включат в събитието, които във фестивалните дни ще представят всички видове пчелни продукти на жителите и гостите на Царево.

Фестивала на мановия мед ще продължи до 15 август в Царево. В първите два дни представители на Министерството на земеделието и храните ще запознаят пчеларите с новостите в Националната програма по пчеларство за следващия програмен период. В Царево ще бъдат Кирилка Янина, началник сектор „Месо и пчеларство” в Държавен фонд „Земеделие”, Анна Петрова, гл. експерт в Отдел "Конкурентноспособност, селски райони и компенсаторни плащания" в МЗХ, Елка Божилова от дирекция "Директни плащания и пазарна подкрепа", акад. Атанас Атанасов, ръководител на Съвместния геномен център към БАН, представители на областните земеделски институции. Пчеларите са отправили покана и към евродепутата Мария Габриел.

Девет награди за принос в развитието на пчеларството в Странджа ще бъдат раздадени по време на фестивала. Ще бъдат връчени и три специални награди за особени заслуги за развитието на пчеларството, както и традиционни за форума награди за представяне на пчеларите в изложението.

Предвидени са лекции, дегустации, посещения на пчелини, изложение на пчеларска техника. От 12 до 15 август в Царево ще пристигнат пчелари от Пинархисар – Р.Турция, с които местните пчелари работят съвместно по проект за трансгранично сътрудничество. Общата цел на проекта е да се установи постоянно сътрудничество между пчеларите в трансграничния регион чрез образователни и информационни дейности и да се запознаят местните хора с производството на мед в целевите региони. По проекта са закупени сглобяеми къщички за фестивала на меда в гр.Царево.

 

 

ПРОГРАМА:

 

1 август ( четвъртък )

Централен площад гр.Царево

10:00 часа – Тържествено откриване на фестивала и базара на пчелни продукти, музикална програма

Ритуална зала на Община Царево

11:00 часа – Пресконференция на организатори и участници във фестивала

11:30 часа – акад. Атанас Атанасов – „Приложения на ОМИКС технологиите при окачествяване на странджанския манов мед”

12:00 часа – Кирилка Янина, н-к сектор „Месо и пчеларство” ДФЗ – „Национална програма за развитие на пчеларството”

12:30 часа – Анна Петрова, главен експерт МЗХ – „Особености в настоящото изпълнение на мярка 112 от ПРСР”

13:00 часа – Валентин Бялков, директор ОССЗ обл.Бургас – „Прилагане на европрограмите в пчеларството в България”

13:30 часа – Дискусия

2 август ( петък )

Ритуална зала на Община Царево

10:00 часа – Елка Божилова, директор дирекция „Директни плащания и пазарна подкрепа” МЗХ – „Защитени наименования на селскостопански продукти”

11:00 часа – Димо Димов, Сдружение за биологично пчеларство – „Практика на биопчеларството”

12:00 часа – Дискусия

Централен площад гр.Царево

19:00 часа – Демонстрация на пчеларски техники и дегустация на пчелни медове

 

1 – 15 август – всеки ден от 09:00 до 20:00 часа – Базар на производителите на пчелни продукти