Откриха златни накити на жена от виден тракийски род

Трети гроб изскача в Памук могила край Брестовица

Сензационни открития направиха археолози по време на разкопките на могилата край село Брестовица, което е част от община “Родопи”. Там продължават интензивните дейности по разкриването на обекта. В разкрития трети гроб на могилата са намерени златни накити. Гробът е от 1 век след Христа и е на знатна жена от виден тракийски род, за която се предполага, че може да е съпруга на владетел. Ритуалът на нейното погребение е бил с изгаряне. В гроба са намерени дървено сандъче с апликации, две бронзови ключалки с формата на божество и закопчалка. В сандъка има и два златни накита от масивно злато - брошка с филиграм и касетъчен емайл със запазена златна игла на обратната страна на брошката.

Вторият накит представлява висулка за захващане на коса – вид шнола, която има формата на полусфера и е украсена със златни топчета. В гроба са намерени и три стъклени балсамария, в които са се съхранявали парфюми и благовонни масла. Намерена е и бронзова патера – съд за баня с дръжки.

Проучването на Памук могила продължава, като вече повече от половината е разкрита. Кметът на община „Родопи” Пламен Спасов  е осигурил багер, който извършва дейности по разкриването. Осигурена е и охрана, за да се гарантира сигурността на археолозите и откритите антики.

Тракийската гробница е от І век пр. Хр. и е една от най-старите в страната.

До този момент е работено на около три метра от върха на могилата. Открити са три погребения. Находките в тях са гробни дарове, произведени в Рим. Предполага се, че в могилата е погребан тракийският владетел Реметалк, превърнал се в съюзник на Рим при завладяването на земите в региона. Намерен е уникален бронзов боен шлем, както и монети от времето на Марк Антоний и Нерон.

За проучванията пловдивската община отпусна 50 000 лева. Могилата е много внушителна - висока е близо 14 метра, а диаметърът е й 70 м. По предварителни изчисления е засипана с 25 000 кубика пръст.