Петър Чобанов брои политически митове

Финансовият министър категорично подкрепи актуализацията на бюджета

"С дебатите по актуализацията на бюджета бяха разсеяни редица митове", заяви финансовият министър Петър Чобанов след приемането й на второ четене.

Той изрази радост, че актуализацията е "причината парламентът да бъде превърнат в парламент".

Според него първият мит, който е бил опроверган в дебатите, е този, че актуализацията застрашава фискалната дисциплина. Като друга небивалица Чобанов определи твърдението, че няма нужда от актуализация на приходите. Според него данните от юни показват, че има нужда от такава. Третият мит за финансовия министър е, че десницата в парламента се бори за по-ефективни разходи.

Следващ мит за Чобанов е, че актуализацията не дава нищо социално. "Естествено, че дава. 40 млн. лв. са определени за Министерството на труда и социалната политика. Други 40 млн. лв. за увеличаване на квотата за ваучери", заяви той.

Финансовият министър опроверга твърдението,  че не се прави  нищо за общините – те също са предвидени по отношение на задължения, възникнали от делегирани дейности на държавата.

Петър Чобанов допуълни, че се надява президентът да позволи бюджетният процес в държавата да протича гладко и по нормален начин.

"Какво дава актуализацията на бюджета: да прекратим политиката, която пречи на растежа, реже разходи. Дава възможност за коректно отношение към бизнеса. Дава възможност за удовлетворяване на разходи. Дава възможност за преодоляване на лиси на резерви за преодоляване на разходи и дълг", категоричен бе финансовият министър.