Довечера погребват миньорите от "Ораново"

Двамата ще бъдат погребани в родното им село Крупник

Двамата миньори от рудник "Ораново" Иван и Николай ще бъдат погребани тази вечер в родното им село Крупник.

Погребението на Иван Лазаров ще бъде в 19.00 часа, а в 19.30 часа ще е траурната церемония на Николай Михайлов.

До последно всички техни колеги и близки се надяваха да са оцелели. Двамата бяха открити тази сутрин на 9-я метър в 12-метровата галерия А. Телата на двамата бяха открити след мъчително за близките чакане в продължение на 18 дни и надежда за чудо, че ще ги намерят живи. От общината в Симитли поемат разходите по погребенията на двамата нелепо загинали миньори. В общината е обявен тридневен траур. Местните в Симитли жалят за загиналите четирима млади мъже.

Bulgariautre.bg припомня, че през 2007 година взрив на газ гризу причини смъртта на двама души в "Ораново", а други 22-ма от смяната бяха ранени. През 2007 година, три месеца и половина по-късно, при нов инцидент загинаха още двама.

На 16 юли т.г. след масирано срутване на кал, глина и вода свлачище в мина затрупа четирима. Двама от тях бяха открити мъртви веднага. Днес бяха открити и телата на другите двама затрупани миньори - Иван Лазаров и Николай Михайлов.

Преди дни, по време на издирвателната акция, шлосерът Асен Грънчаров, който бил на 200 метра под земята и на 600 метра от мястото, където копаеха колегите му, получи инфаркт и почина. По информация на близките му, Асен не е почивал от две седмици.

Оцелелият при трагедията шлосер Бойко Ружински каза, че причина за срутването е неукрепена нова разработка и обвини директно за смъртта на двамата си колеги ръководството на рудник "Ораново". За шест години стопанисваният от пернишкия бизнесмен Красимир Михайлов рудник отне живота на девет души