До месец ще има наказани полицаи и провокатори, обеща Йовчев

Вътрешният министър не очаквал ексцесии при извеждането на депутатите

"Не е вярна информацията, че не е имало протестиращи пред парадния вход на Народното събрание." Това заяви вътрешният министър Цветлин Йовев за нощта на 23 юли, когато полицията се опита да изведе обсадените в парламента депутати с автобус. Опитът обаче се оказа неуспешен и се стигна до сблъсъци между полицията и протестиращите.

За злополучната вечер Йовчев обясни още:

"Имаше оперативна информация, че се подготвяше атака на парламента. В момента, в който нарастваше напрежението, имаше информация, че се подготвя привличането на повече хора към протеста, предвид това, че в светлата част на денонощието хората, които искат да провокират насилие, не са толкова агресивни, се взе решение за извеждане на народните представители."

"Получи се в тъмната част, поради това, че имаше забавяне, поради несъгласие на някои народни представители", заяви той за инцидента.

"След като започна извеждането, имаше хора, които се хвърлиха пред автобуса и забавиха движението, както на полицаите, така и на автобуса. Това забавяне даде възможност на хората, които искаха да провокират насилие - имаха много добра организация, веднага да се преместят агресивните групи пред автобуса", посочи министърът.

За избрания маршрут за евакуация - през площад „Александър Невски", Цветлин Йовчев обясни: „В тази част бяха хората, които не бяха агресивни. Очакваше се да няма такива ексцесии".
При голяма група от хора много трудно могат да се извадят тези, които хвърлят камъни, обяви още Йовчев.

Вътрешният министър обеща до месец да има резултати по проверката на МВР за полицейско насилие и провокатори на протестите.
"Има срокове за приключване на проверката, предполагам, че до месец ще имаме резултати", заяви той.

Йовчев обясни, че по въпроса с провокаторите има досъдебни производства и това е отделна линия, по която се работи. „И към момента има досъдебни производства. В хода на продължаващите проверки, ако установим достатъчни данни за лица, които извършват, провокират насилие или грубо нарушават обществения ред, те ще бъдат предоставени на прокуратурата”, обяви МВР шефът.