Археологическите обекти в Созопол да бъдат общински, предлага кметът

По този начин общината може да инвестира в археологията

Кметът на Созопол Панайот Рейзи поиска археологическите обекти на територията на общината да станат нейна собственост. Това стана по време на среща между градоначалника и заместник-министъра на културата Велислава Кръстева днес, предаде радио "Фокус".

По този начин общината може да инвестира в археологията. По неговите думи, трябва да се намери формулата за разграничаване на работата на Националния институт за недвижимо културно наследство с гражданите и институциите. Той обясни, че работата на общините по европейските проекти е с много скъсени срокове.

"За водния цикъл на Созопол, колекторът за дълбоководното заустване, трябва съгласуване с Националния институт за недвижимо културно наследство", посочи Рейзи. Зам.-министър Кръстева увери, че в момента се работи по промени в Закона за културното наследство с цел облекчаване на процедурите.

"В института предстои конкурс за директор. Установихме, че в преходния политически период, това се е отразило на темповете, с които работи администрацията. Там работата е доста забавена от момента на подаване на оставката на предходното правителство. Не е работено в периода на служебния кабинет. Сега мисля, че постигнахме някакво темпо", каза още тя. 
Кметът Рейзи каза, че също трябва да се мисли много сериозно за това, какво се случва с о. Св. Кирик и о. Св. Иван, където бяха открити мощите на Св. Йоан Кръстител.

"За мен това са стратегически обекти в Созопол и държавата трябва да решава дали ще продава о. Св. Кирик, или ще го дава на дългосрочна концесия", каза той. Кметът припомни, че о. Св. Анастасия край Бургас е станал собственост на общината и в момента се развива с европейски проект. Той посочи, че на о. Св. Иван може да се разработи по същия начин, тъй като цялата история там е нещо уникално. На острова могат да се създадат работни места и да стане атракция, която да е плюс за всички, категоричен бе Рейзи. 

Кръстева: Не може да има политически пристрастия там, където има обществен интерес

Не може да има политически пристрастия там, където има обществен интерес, особено там, където става дума за културно наследство. Така отговори на въпрос какво се случва с програмата "Виа Понтика" и дали няма да се намесят политически пристрастия, зам.-министърът на културата Велиства Кръстева. По нейните думи, е необходимо да се разработи стратегически подход към обектите.

"Държим и имаме силна мотивация, да открием формулата, златното сечение между научна стойност, обществен интерес, интерес на бизнеса, между възможности за развитие на културния туризъм, интерес на частните инвеститори. Идеята ни е не да се финансират примерно 35 обекта с мънички суми, а да открием формулата и да получим съгласието на всички участници в процеса и подкрепата им, а да се финансират примерно 10 стратегически, така че те да изнесат и подпомогнат възможността за следващите 10", обясни зам.министърът.

По нейните думи, "Виа Понтика" има предимство. "Всеки един проект, който мече има своята си история, би имал това предимство. Освен това ще бъде много важна защитата на всеки един от проектите, които се борят за тази подкрепа", каза още Кръстева. Още търсим формулата, допълни тя като посочи, че партньори могат да бъдат общините, НПО, гражданския сектор и бизнеса.