Цифровизацията се отлага?

Възможната нова дата е 1 декември

Цифровизацията на телевизионния ефир може да се отложи, за да не останат социално слабите с черен екран, съобщава "Медиапул", позовавайки се на източници от Министерството на транспорта. Окончателното решение все още не е взето, но се очаква това да се случи през седмицата.

По план аналоговият сигнал трябва да бъде изключен в цялата страна на 1 септември. Това обаче няма да стане, защото за половин България не са избрани доставчиците за декодери на социално слабите. Най-оптимистичният вариант, предложен от Комисията за регулиране на съобщенията, предвижда сигналът да се спре окончателно на 1 декември. Заради риск да има неразбрали, е предложен и вариант за поетапно изключване на аналоговия сигнала до 1 март догодина.

Освен забавените търгове за декодери за социално слабите, другата причина да се отложи окончателното спиране на цифровия сигнал е делото на Европейската комисия срещу България заради ограничаването на конкуренцията при провеждането на конкурсите за издаване на разрешения за цифровизация на радиочестотния спектър - т.нар. мултиплекси, пише novini.bg.

В Пловдив раздаването на ваучерите за декодери започна на 1 август.