Случаят в "Ораново" е свързан с действителността, в която живеем

Това заяви парламентарният шеф Михаил Миков по повод днешния ден на траур

Случаят в мина "Ораново" е пряко свързан с действителността, в която живеем. Действителност, в която бедността принуждава хората да работят в среда, която е далеч от условия на труд в една европейска държава.

Това заяви председателят на парламента Михаил Миков по повод днешният Ден на траур в памет на загиналите миньори.

Според Миков днес още веднъж трябва да си припомним имената на загиналите в рудник "Ораново" българи - Асен Стойнев, Христо Младенов, Иван Лазаров, Николай Михайлов, Асен Грънчаров.

На 16 юли след срутване в рудник "Ораново" затрупани останаха четиримата работници. Телата на двама от тях бяха намерени още същия ден, а на другите двама след 18-дневна спасителна акция. От инфаркт в рудника почина и 49-годишният Асен Грънчаров.

На пресконференцията за отчет на дейността на институцията за първата сесия Михаил Миков заяви, че 42-ото Народно събрание успяло да приеме редица закони, свързани пряко с живота на обикновения човек. Той подчерта също, че НС е започнало работа в безпрецедентна обстановка на натиск и обществени очаквания.

"И въпреки това то успя за първата сесия да приеме редица закони, свързани пряко с живота на обикновения човек, част от тях обещани още през февруари на КСНС – измененията в Закона за енергетиката, които доведоха до намаляване на цените на електроенергията. Оказа се, че е възможно", посочи парламентарният шеф.

Той посочи, че първата сесия е била белязана с редица законодателни инициативи, превърнали се в закони, свързани със социалната сфера – увеличение на помощи за отглеждане на дете.

"Един акт, който не се беше случвал в последните четири години. Както и мерки, свързани с младежката безработица", каза председателят на парламента.

По думите му първата сесия е била белязана и със засилен парламентарен контрол, което значително отличавало 42-ото Народно събрание от предишното.

Михаил Миков се надява правителството, министър-председателят и министрите да бъдат "все така отзивчиви" и да продължат да участват в парламентарния контрол.

"Има 174 зададени въпроси и 39 питания към кабинета на Пламен Орешарски", посочи Миков.

На въпрос докога парламентът ще продължи да работи под натиск Михаил Миков заяви:

"Натиск заради самия натиск, натиск, заради желание на непредставени в парламента политически сили не може да бъде повод за отказ от мандат. Натиск за решаване на наболели проблеми, трупани с години, за решаване на социални въпроси, които засягат хиляди граждани, такъв обществен натиск е здравословен. Част от протестиращите много често поставят важни въпроси, които имат място за решаване в законодателната дейност."

Председателят на парламента коментира още, че легитимността на Народното събрание се черпи от избори. Има и такъв тип легитимност, която се черпи от обществена подкрепа. Според Миков всеки орган, всяко правителство трябва да има легитимния срок от време, в който да докаже оправдава ли обществените очаквания или не.

Михаил Миков смята, че са необходими поне 100 дни, а на сегашния кабинет са дадени само 10 дни.
"Ние се вслушваме постоянно. Не се страхуваме от предсрочни избори. Само че да не излезе след това, че някой е недоволен или пък ние да сме недоволни и да се опитваме да блокираме институциите”, каза той.