Пакистански комикс тръгва по света

"Отмъстителката в бурка" ще бъде преведен на 18 езика

Американските гиганти Marvel и DC отдавна са се установили на пазара като едни от най-големите имена в света на комиксите. И макара ститиците им геори да се различават по способности, характер и история, повечето от тях споделят нещо общо – носенето на маска. Изглежда Близкият изток е решил да се придържа към тази традиция, разчитайки я чрез по... необичаен подход. Пакистанският комикс "Отмъстителката в бурка", разказващ за подвизите на могъща супергероиня в битката й срещу злодеите, ще започне да се продава в над 60 страни по света. Създател на образа е поп звездата Харун Рашид.

Историята разказва за миловидна учителка, която във всекидневието си е обикновена жена, но благодарение на своите свръхсили раздава справедливост, прикриваща самоличността си с традиционната за исляма женска дреха бурка, носена върху цялото й тяло и лице. Едноименният анимационен филм, озвучен на езика урду, тръгна по пакистанската телевизия преди месец. В него главната героиня Джия, която е експерт по различни бойни изкуства, воюва с предвожданите от Баба Бандук местни главорези в измисленото село Халвапур. Злодеите непрестанно се опитват да затворят девическото училище, в което тя преподава. Естествено, има и корумпиран местен политик – Вадеро Паджеро, който е събирателен образ, твърде добре познат от пакистанската действителност.

Наивният, на пръв поглед, предназначен за деца екшън, се превърна в истински хит в страната, където войнстващите талибани не допускат хиляди момичета до ходенето на училище. По данни на ООН половината от всички деца в Пакистан, сред които и ¾ от момичетата, не могат да ходят на начално училище.

В момента европейска дистрибуторска компания водела преговори за превода на 18 езика, вкл. английски и френски, и разпространяването на филма в 60 страни.