Двама водолази поискаха оставка и по море (видео и снимки)

Около стотина човека са образували кордон върху всичките четири платна в посока към и от курортите точно пред резиденция "Евксиноград"

Двама варненски водолази "атакуваха" резиденция "Евксиноград" по море малко преди 19 часа днес. Ивайло Василев, известен още като "дакела" или като основател на "Обединени варненци за Варна" и съпругата му Радостина Радева се гмурнаха от буната на рибарското селище на "Траката". След около 15 минути те стигнаха до следващата буна, която разделя плажа на "Траката" от този на резиденция "Евксиноград". Щом излязоха над водата те опънаха плакат с надпис "Оставка". След това продължиха напред, като се опитаха с плуване да достигнат плажа на резиденцията и там да оставят лозунга.

В това време от граничния катер, акостирал пред резиденцията, беше спусната лодка с трима мъже, облечени в спасителни жилетки с надпис "Полиция". Те пресрещнаха водолазите и ги накараха да се върнат обратно отвъд разделителната буна. Там Ивайло и Радостина разпънаха лозунга между два камъка и с плуване се върнаха обратно на рибарското пристанище. Докато двамата събираха екипировката си, до тях отново дойде патрулът на гранична полиция. Полицаите им благодариха за разбирането и ги предупредиха, че в района на плаж "Траката" водолазната дейност е забранена, а е разрешено само къпането на плажуващи. Това учуди водолазите, тъй като от години на този плаж се провеждат обучения за водолази, тук са и курсовете на НПО "Приятели на морето", което учи на подводно дело деца в неравностойно положение.

Вижте видео

Протестиращите спряха движението по пътя Варна - "Златни пясъци". Около стотина човека в момента са образували кордон върху всичките четири платна в посока към и от курортите, точно пред резиденция "Евксиноград". Полицаи се опитват да предотвратят задръстванията, като отклоняват колите по двата обръщача тук. В посока курортите коли почти не идват, очевидно те биват отклонявани още на Траката. За сметка на това голяма е колоната от автомобили, идваща откъм "Златни пясъци", която протестиращите не пропускат да мине, скандирайки "Оставка".

19:30 Протестиращите освободиха платното в посока Варна, но това в посока курортите продължава да е затворено. В момента всички те се събират зад голям лозунг "Варна казва: Оставка!". Очевидно се готвят да тръгнат по платното към града.

19:45 Протестиращите запяха "Орешарски върви си, рублите вземи си". Линейка, движеща се от града в посока към комплексите мина през протеста. Още отдалече скандиращите "Мафия" и "Оставка" чуха сирените на специализирания автомобил, за секунди се разделиха в двете страни на платното и го пропуснаха да мине. Междувременно в другото платно няколко души периодично затварят движението, след което отново пропускат автомобилите.

19:54 Стотици коли са блокирани заради протеста, тъй като платното в посока към курортите продължава да е затворено. На "Траката" полицията се опитва да отклонява автомобилите към "Виница", но заради насрещното движение от към Златните обратният завой става много бавно. Задръстването е в плътни две колони от коли между "Траката" и светофара на "Горчивата чешма".

Вижте видео от протеста