Мафията в България пере пари чрез казина и автокъщи

Контрабандата с цигари е особено проблематична, а корупцията на държавно ниво остава сериозен проблем

Развиващият се финансов сектор в България, големият дял на сивата икономика, преобладаващите кешови транзакции и липсата на ефективни правоприлагащи органи правят България уязвима относно прането на пари. Това става ясно в доклад на Бюрото за борба с наркотиците към Държавния департамент на САЩ.

Данните показват, че прането на пари се извършва главно от криминални банди, местни и чуждестранни, занимаващи се с трафик на хора, наркотици, контрабанда, данъчни измами, измами с кредитни карти и все повече с измами в интернет. От доклада става ясно още, че България е голям транзитен пункт за трафик на наркотици и хора към Западна Европа.

Контрабандата с цигари е особено проблематична, а корупцията на държавно ниво остава сериозен проблем, отбелязват авторите. Незаконната търговия продължава да генерира мръсни капитали в рамките на българската финансова система.

Българските престъпници често създават малки фирми, за да крият изпраните пари, като те все по-често се регистрират на офшорни територии. Но заради неблагоприятните последици от икономическата криза печалбите на тези фирми намаляват, к безмитните зони се използват за избягване на плащането на мита, особено при търговията с горива и цигари.

През 2012 г. казината, нощните клубове, автокъщите и в по-малка степен търговците на едро са били най-честият бизнес, свързван с пране на пари в България. Туризмът и хазартът също се смятат за значителни сектори за пране на пари от организирани престъпни групи. Безмитните зони се използват за избягване на плащането на мита, особено при търговията с горива и цигари.