Дават НЦИОМ на прокурор

Политика

06-08-2013, 11:30

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кутев: НЦИОМ обслужва властта

Защо НЦИОМ трябва да бъде закрит?

Закриват НЦИОМ

Заради одитен доклад за работата на центъра със странни възнаграждения на служители

Председателят на парламента Михаил Миков ще сезира прокуратурата за работата на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ). Това съобщи "Стандарт", позовавайки се на високопоставени източници в Народното събрание. Миков бил лаконичен в коментара си за работата на центъра. Пред вестника той заявил, че "спазването на финансовата дисциплина в това звено показва определени пороци". Парламентарният шеф не отрекъл, че НЦИОМ ще стане обект на прокуратурата.

Поводът НЦИОМ да станат клиенти на прокуратурата е одитен доклад за работата на центъра от 1 януари 2012 до 30 юни 2013 г. В него са засечени странни възнаграждения на служителите и са изплащани хонорари без договор.

Бюджетът на НЦИОМ за тази година е около 500 000 лв., а миналата е бил малко над 380 000 лв. Щатното разписание на центъра е от 12 социолози, 1 технически сътрудник и 1 счетоводител. НЦИОМ може да сключва договори за различни типове проучвания на общественото мнение с различни организации.

От администрацията на парламента неофициално коментираха, че след като прочел констатациите на одита, Михаил Миков светкавично извикал в кабинета си шефката на НЦИОМ Лидия Йорданова - бесен заради роднински назначения и раздавани бонуси. Пак кулоарно се говори, че шефът на парламента бил склонен да освободи директорката по взаимно съгласие. А НЦИОМ, който е създаден ма 15 декември 1989 г., да бъде закрит. В противен случай трябвало да я уволни дисциплинарно, а не искал тя да отнася целия батак около центъра, тъй като вероятно вина за ситуацията имало и предишното ръководство на парламента.

В кулоарите разказаха още, че след разговора с Миков, Йорданова се почувствала зле - получила стенокардия. До редакционното приключване на броя шефката на центъра не отговаряла на обажданията на вестника за коментар.

Оказва се, че в различните проучвания за анкетьори са наемани роднини на служители на НЦИОМ. А т.нар. собствени приходи не са превеждани към републиканския бюджет, а са разпределяни като вид парични бонуси чрез граждански договори.

"НЦИОМ е заплащал на своите щатни служители за едни и същи дейности както възнаграждения по трудови правоотношения, така и по граждански такива", пише в заключението на документа за проверката на центъра. Така служителите получавали по 2 заплати на месец. Заключението: "Това на практика са прикрити трудови правоотношения".
Освен това за проверявания период са изплатени на външни лица суми без подписан договор. Става дума за анкетьори, а сумата е 211 879 лв.