Закриват НЦИОМ

Според Михаил Миков има достатъчно социологически агенции и не е необходимо да има официозна такава

Националният център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ) ще бъде закрит. Това заяви в интервю за в. "Труд" председателят на Народното събрание Михаил Миков. Според него НЦИОМ няма място в парламента. "Сега, когато има достатъчно социологически агенции, не е необходимо да има официозна такава", смята Миков.

Националният център за изучаване на общественото мнение е създаден с решение на Народното събрание на Република България от 15 декември 1989 година.

Според Михаил Миков в Народното събрание трябва да има не социологически център, а звено, което да оценява ефекта от изработваното законодателство и "да светва червената лампа", когато един закон не дава очакваните последици. Председателят на НС смята още, че е необходимо също да се възстанови Съветът по законодателството към парламента, който беше закрит по време на предишното Народно събрание и че трябва отново да заработи стажантската програма към НС, която бе създадена преди 15 години.

По думите на парламентарния шеф, тази програма може да даде много добра експертиза за това какви са законодателните отговори на аналогични предизвикателства в други европейски страни. Според Миков е необходимо и да се усили капацитетът в областта на европейското право.