Какво трябва да вземете при пътуване в чужбина?

МВнР предлага списък с нещата, без които ваканцията навън ще се провали

Министерството на външните работи изложи на сайта си полезен списък с наложителните неща за екскурзия в чужбина.

Преди да стегнете куфарите се уверете, че сте взели документите, които са необходими за пътуването - задграничен паспорт или лична карта за страните членки на ЕС. Задължително те трябва да са с нужния срок на валидност. Не пропускайте да проверите дали за държавата, която смятате да посетите, ще е нужна виза.

Когато пътувате с деца под 18 години, придружавани само от един родител, е задължително да представите нотариално заверена декларация на български език от липсващия родител (или и от двамата родители, ако детето пътува само), че той е съгласен детето им да пътува в чужбина за съответния период и дестинация.

Онези от вас, които са решили да вземат домашните любимци, е важно да знаят, че независимо от вида на избрания транспорт (самолет, кола, автобус или друго) трябва да се съобразят с изискванията за внос на животни в страната, която посещават.

Задължително спазвайте законите в страната, която сте избрали като дестинация. Обърнете внимание на особеностите на законодателството на съответната държава и спазвайте задълженията си, за да нямате проблеми с властите.

Ако пътувате в чужбина с личен или служебен автомобил, е много важно да сте наясно какви са необходимите документи и регистрационни процедури.

Ако въпреки всички мерки, които сте взели, за да си гарантирате безоблачна лятна ваканция, изпаднете в беда и имате нужда от помощ, телефонните номера на българските дипломатически представителства в съответната страна ще бъдат много полезни. За всеки случай ги запишете, преди да тръгнете.

Чрез регистрацията си в онлайн услугата на МВнР "Пътувам за…" ще получавате на личния си имейл цялата необходима информация за държавата, която възнамерявате да посетите – от информация за местното законодателство и здравните услуги, през валутата и транспортните връзки, до традициите, обичаите и любопитните факти за съответната страна.