Ексклузивно! Ето я схемата "Томов" за пране на пари в ЦСКА

Спорт

06-08-2013, 17:05

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

"Интернешенъл метал форуардинг" отпусна многомилионен заем на "червените"

 С какви пари се издържа в момента ЦСКА? Как клуб, който доскоро бе почти фалирал, си позволява да плаща над 200 000 лева месечно за заплати на футболисти и треньори? Прекратени ли са порочните практики при финансирането на "червените"? Ще бъде ли 31-кратният шампион най-сетне нормален футболен клуб, а не параван за нечисти финансови операции? Тези въпроси си задават феновете на ЦСКА след като официално клубът стана собственост на "Лира Инвестмънт" - фирмата, зад която е Александър Томов.

Sportline.bg разбра, че Томов е задействал класическа схема за пране на пари при управлението на ЦСКА. Клубът ще продължава да се издържа чрез кредити, каквато беше практиката при "Титан". На "червените" вече е отпуснат многомилионен заем от "Интернешенъл метал форуардинг". Фирмата е собственост на Димитър Митев, дясна ръка на Александър Томов от политическите му проекти. Митев фигурира и в ръководството на "Лира Инвестмънт", новият собственик на ЦСКА. Митев управлява компаниите на Томов, тъй като бившият политик е осъден на първа инстанция на 9 г. затвор и една от рестрикциите, произтичащи от това е, че няма право да управлява фирми.

Чрез кредита, даван на ЦСКА, Томов цели да припечели лихвата по него, която с времето ще достигне няколко милиона. Така Томов ще прибере чиста печалба без да си мръдне пръста, а ЦСКА ще продължава да трупа нови дългове и да е поддържан на изкуствено дишане.

Големият въпрос е от къде идват парите, които "Интернешенъл метал форуардинг" отпуска на ЦСКА. Според запознати Александър Томов пере руски пари, тъй като седмицата преди да започне преговори за купуване на ЦСКА, е прекарал в Русия. Капиталите с неясен произход ще минат през ЦСКА и след това ще се върнат чисти обратно при фирмата на Томов. Така футболният клуб продължава да бъде сцена за подобни операции от недобронамерени собственици, за които последната цел е да правят футбол в Борисовата градина.