Безсънието води до затлъстяване

Най-доброто от печата

07-08-2013, 06:25

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Над една трета от пълнолетното население на света над 20-годишна възраст страда от наднормено тегло,

Безсънието води до промени в активността на мозъка, които ни карат да ядем повече, а това води до затлъстяване, установи американско проучване, цитирано от агенция Франс прес.

Предишни изследвания бяха констатирали връзката между безсънието и наднорменото тегло на населението в промишлено развитите страни, но учените досега не можеха да обяснят на какво се дължи това явление.

Използвайки магнитно-резонансна техника екипът на Матю Уокърот университета в Калифорния изучил мозъка на 23 души, лишени от сън.

Активността на мозъчната дейност на доброволците била тествана два пъти последователно - след пълноценен сън и при пълно безсъние.

При будувалите били наблюдавани нарушения в областта на мозъчната кора, отговорни за ситостта, а в тези, отговорни за неустоимите желания, се наблюдавала силна стимулация.

Направихме още едно интересно откритие, отбелязва Уокър. Най-калоричните продукти бяха и най-търсените от хората, лишени от сън.

Изследването на екипа обяснява връзката между лишаването от сън, наддаването на килограми и процесите на затлъстяване, предаде БТА.

Доброто наспиване дава и по-добри шансове за контролирането на теглото на хората, тъй като мозъчните процеси влизат в по-благоприятен режим при избора на храненето.

Според данни на Световната здравна организация от 2008 г. над една трета от пълнолетното население на света над 20-годишна възраст страда от наднормено тегло, а 11 процента - от затлъстяване.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен