Греков обеща на земеделците 70 млн.лв.

Средствата ще са за акциза на горивата

Министерството на земеделието и храните ще поиска нотификация от европейския съюз, за да може през 2014 г. на земеделските производители да бъдат изплатени средства за акциза за горивата.

Това каза на брифинг в Министерски съвет земеделският министър Димитър Греков след среща с представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

"Договорихме се да бъдат търсени начини и възможности за акциза за горивата в рамките на 70 млн. лв. МЗХ трябва да поиска нотификация от ЕС по този въпрос, за да може през 2014 г. тези средства да бъдат изплатени на всички земеделски производители", обясни Греков.

Според министъра това е голяма крачка напред, защото само две години са били извършвани такива разплащания. Орешарски е уверил, че тези 70 млн. лв. ще бъдат отделени за акциза за горивата за всички земеделски производители.

Председателят на НАЗ Ангел Вукодинов обясни, че сумата от 70 млн. лв. няма да е достатъчна за нуждите на целия земеделски сектор. "Реалните разходи, които прави българското земеделие за акциз, са от порядъка на 160 – 170 млн. лв. За разлика от нас, във всички останали 27 страни-членки на ЕС всички земеделци плащат облекчена цена за горивото за земеделски нужди", заяви той.