Новите Килъри остават в ареста

Крими

09-08-2013, 13:20

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

7 от бандата за "мокри поръчки" остават в ареста

Бандата за мокри поръчки, ръководена от Мартин Антов и Валентин Янев-Бореца, действала безпроблемно от 2006 г.

Апелативният съд остави в ареста сочения за лидер на "бандата за мокри поръчки" - Мартин Антов и членовете на групата Валери Александров, Иван Илиев, Симеон Николов - Мони Ихтиманския, Христо Христов, Димитър Георгиев и Жечо Белясин.

Преди дни за лидер на групата, станала известна като "новите Килъри", беше обвинен и Валентин Янев-Бореца.

Според прокуратурата бандата за мокри поръчки, действала безпроблемно от 2006 година, е от 15 души.

Преди седмица, на среднощно заседание, първоинстанционният наказателен спецсъд задържа под стража седем от групата, на двама определи домашен арест, а други двама пусна на свобода срещу парични гаранции.

Няколко дни преди това главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, съобщи, че е пресечена подготовка и извършване на побой и грабеж срещу бивш член на ръководството на Информационно обслужване и още едно лице, свързани с т. нар. "сделка за закупуване на ПОК "Доверие". Двамата ръководители на групата са Валентин Янев и Мартин Антов. Различните членове на групата има различни обвинения. Те са от убийства, през грабежи до незаконно притежание на оръжие и за приготовление на грабеж.

Днес Апелативният съд трябваше да реши за мярката на "групата за мокри поръчки". Представени са били два тома явни и два тома секретни допълнителни доказателства по делото, като нито защитата на обвиняемите, нито съдебният състав се беше запознал с тях. Затова и заседанието бе отложено за 14 август, сряда, информира БГНЕС.

В доказателствата има допълнения към вече разпитани свидетели и разпознаване. От прокуратурата обясниха, че те са внесени днес, защото днес са им предоставени от полицията.

Иво Николов, бившият шеф на "Информационно обслужване", е единият от двамата, които групата планирала да ограби и пребие, казаха от разследването. По време на заседанието обаче все пак и адвокатите представиха доказателства за обвиняемите и поискаха да бъдат събрани още. Сред тях и да бъде направена тройна съдебно медицинска психиатрична експертиза за Николай Генов, който е сочен като един от основните свидетели по делото. За него от защитата посочиха, че имало данни, че бил приет в болница след мозъчен кръвоизлив преди време.

В престъпната група, ръководена от Валентин Янев-Вальо Бореца и Мартин Антов, попада и Димитър Георгиев-Митко Горнобанския. Тарторите са и още двама - Николай Стойков-Куфара и Иван Илиев-Ванко от Волуяк, са обвинен за грабежа на турския тир с хероин и злато, станал причина за разстрела на топкрадеца Йордан Цонков-Джиджи на 22 януари 2009 г.