Мюсюлманското настоятелство в Пловдив иска три някогашни вакъфски имоти

Турция настоява да реставрира паметниците от отоманския период у нас

Мюсюлманското настоятелство в Пловдив претендира в съда за връщането на три вакъфски имота – една джамия, една баня и турските гробища. Това обяви председателят на джамийското настоятелство в Пловдив Ахмед Пехливан,  съобщава агенция "Фокус".

Обект на иска са "Чифте хамам", по-позната като "Чифте баня", която сега е превърната в музей на съвременното изкуство, бившата Ташкия Джамия, сега "Ресторант 19 век", и турските гробища. И трите имота са общинска собственост.

По думите на Пехливан няма проблеми с община Пловдив, а нещата се движат от адвокат, за да бъдат уредени законово. Целта била тези архитектурни паметници от отоманската ера да бъдат реставрирани в първоначалния им вид. За това ще се търсят дарители.

"Дали средствата ще са от Турция, или от България, дали от бизнесмени, или от държавите, това няма значение. Важното е те да придобият добър вид, за да се посещават от туристите, каза Пехливан. Това сега е валидно за Джумая джамия, която се посещава от много туристи от Запада, които й се възхищават", каза той.

Ахмед Пехливан обяви още, че  има подписано споразумение между турското и българското правителство за връщане на вакъфски имоти на мюсюлманите в България и на християните в Турция. На българската екзархия в Турция вече са били върнати някои имоти, уточни Пехливан.

В събота стана ясно, че при посещението си в България турският вицепремиер Бекир Боздаг е  настоял държавата му да финансира реставрацията на архитектурните паметници от отоманския период  у нас.