Почина най-издирваният нацистки военнопрестъпник

Ласло Чатари прекара последните часове от животаси в болница

98-годишният унгарец Ласло Чатари, който оглавяваше списъка на центъра "Симон Визентал" на предполагаемите нацистки военнопрестъпници, почина в болница събота сутринта, съобщи адвокатът му. Причината за кончината му е дълго лекувана пневмония.

 

Смята се, че Чатари активно е участвал в депортирането на хиляди евреи в лагери на смъртта по време на Втората световна война от град в днешна Словакия. След като бил осъден на смърт задочно през 1948 г., той успял да се добере до Канада, където живял и работил като търговец на картини преди да му отнемат гражданството през 90-те години на миналия век. Впоследствие Чатари се завърна в Унгария, където прокурорите започнаха разследване срещу него в края на 2011 г въз основа на информация от центъра "Симон Визентал".

 

През юни прокуратурата предяви обвинение срещу него, като съобщи, че през 1944 г. е участвал активно и е подпомагал депортиранията на евреи от гето в град Каса, известен днес като Кошице. Бившият служител на полицията "редовно биел интернираните евреи с голи ръце и ги налагал с камшик без конкретни причини, независимо от пола, възрастта или здравето им", съобщи още прокуратурата.

 

На съдебно заседание при закрити врата в Будапеща Чатари отрече всички обвинения. Оттогава до сетния си час той се намираше под домашен арест.