Въпросът с вакъфските имоти е уреден, успокои Стоянович

Никой в България не знае какво са си говорили президентът и турският вицепремиер на вечерята в Пловдив

"Въпросът с вакъфските имоти е уреден като проблем между Царство България и Османската империя от 1909 г., с което нещата са приключени. Сгради и имоти, които са били неизползваеми остават във владение на българската държава". Това каза министърът на културата Петър Стоянович пред Нова телевизия. Така той се опита да разсее опасенията за претенции от турска страна към сгради и паметници от отоманския период на българска територия. Последните бяха породени от посещението на турския вицепремиер Бекир Боздаг в Пловдив, при което той заяви, че архитектурните паметници от османски времена у нас са в окаяно състояние и Анкара ще поиска възможност да се погрижи за тях.

В града на тепетата Боздаг се срещна на вечеря-ифтар с президента Росен Плевнелиев. Представителите на българските медии, обаче, не бяха допуснати до събитието.
От днешното изказване на министъра на културата се разбра и друг скандален елемент от срещата: посещението на турския вицепремиер е било от частен характер и никой в България не е получил яснота  какво е говорено на срещата с държавния глава, заяви Стоянович.

"Колкото до реставрацията на определени паметници на ислямската архитектура, ние като държава имаме интерес, както работим с ЮНЕСКО, сме отворени за това турската държава да подпомага финансово нашите усилия за поддържането на това недвижимо културно наследство, уточни той. "Искам да гледам прагматично, прозрачно и ясно. Започнем ли да гледаме историята назад, а не напред рано или късно ще се препънем", министърът на културата.

Петър Стоянович коментира и напредъка по завършването на националния музеен комплекс, добил известност като "Българският Лувър". От думите му стана ясно, че есента на следващата година е "първият пожелателен срок, който е възможен". Като причина за това Стоянович изтъкна: "Първо южното крило не е завършено, от друга страна няма експозиционен план, няма яснота как и къде той ще бъде обзаведен. Фундаментален проблем е влагата в помещенията", подчерта министърът на културата. "Проектът със сигурност е повече грандомански, отколкото грандиозен, но щом веднъж е започнат, ще бъде завършен,” уточни  Стоянович.