Науката и образованието са сериозен приоритет, заяви Златанова

България е най-бедната държава в ЕС и имаме нужда от инвестиции

В новия програмен период науката, образованието и иновациите са много сериозен приоритет. Това каза в интервю за предаването на БНТ "Денят започва" вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова.

 

"Новото за този период е бъдещата ОП в областта на науката и образованието, за първи път ще имаме такава програма. Надявам се тя да даде по-бързо резултат и да имаме добри резултати в областта на образованието", добави още Златанова. "България е най-бедната държава в Европейския съюз (ЕС) и имаме нужда от инвестиции. Все още нямаме лого за оперативните програми за следващия програмен период. Сега основната грижа е да ги напишем добре, преди да мислим за тяхната реклама. През целия месец август ние не сме спрели да работим по подготовката на споразумението за партньорство и паралелно по оперативните програми, никой не е в отпуска."

 

Министърът заяви също така, че официално искане за стопанисване на вакъфските имоти от турска страна няма. По думите й срещата с господин Бекир Боздаг е била изцяло протоколна и организирана от външно министерство. Турският министър не е поставял въпроси, които да се отнасят към каквито и да е имоти.

 

"Въпросът с турските имоти е решен още 1909 година", категорична бе Златанова. "По време на срещата ми с господин Боздаг не стана въпрос за турските паметници. Мисля че интерпретацията на турската агенция не беше съвсем точна. Тези спорове се водят пред съд и там им е мястото."