Дебне ни опасна зараза!

Промените в климата благоприятстват появата на западнонилски енцефалит и малария

"Въпрос на време е да се появят и у нас случаи на западнонилски енцефалит и малария.” Това заявява  д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор пред в. "24 часа".

"Заради промените на климата нашият регион е застрашен от т.нар. векторно преносими болести. Вектори са преносителите на болестите - комари, кърлежи и гризачи, които се размножават по-бързо при по-високи температури. Най-много ни е страх от западнонилската треска, тъй като в последните години нарастват случаите в съседните страни. Има в Румъния, Гърция, Косово, Албания", обясни д-р Кунчев.

Той обяви, че Европейската комисия има програма, която набелязва всеки сектор, свързан със затоплянето на климата. "В България също готвим програма за векторно разпространяваните болести, която обхваща всички зарази, предавани от комари, кърлежи и гризачи. Тя е насочена особено към джипита, инфекционисти, спешни лекари. Залага се и скрининг - насочено търсене на определени причинители по райони. За малария скрининг не е възможен, но се напомня на лекарите да пращат кръвни проби за изследване при паразитолог”, уточни държавния здравен инспектор.

"Създаде се програма, по която се изследват серумни кръвни проби от пациенти с неясни температурни състояния от инфекциозните отделения. Целта е да се търсят по-редки заболявания. В случая се вземат проби отрайоните на Пловдив, Бургас,Хасково, където е по-вероятно да се появи заболяването. Една част се изследват в Националния център по заразни и паразитни болести, а повечето изпращаме в лабораторията на Шести американски флот в Кайро, която открива редки вируси. С ветеринарите сме организирали да изпращат животински серуми от рисковите райони, защото основният епидемичен процес е при животните", добави той.

Западнонилската трескаи маларията не се предават при клане на животни и ядене на месо. Основната заплаха са комарите, подчерта д-р Ангел Кунчев.

"Западнонилската треска има различно протичане в Европа и САЩ. В Европа повечето случаи са по-леки - като летен грип, с температура, разтрисане. Усложненията са 4-5% за разлика от САЩ, където неврологичните прояви са много по-тежки", добави той.

Д-р Кунчев обяви, че големите общини особено по Дунав са се научили и действат адекватно в борбата с болестите, предавани от комарите. За тези с по-малки възможности обаче това се оказва непосилно, уточнява той. Проблем създават и мудните обществени поръчки, каза още главния  здравен инспектор.

Според  д-р Кунчев здравната система има капацитет да се справи с  векторно преносими болести, но все  зависи от от броя на случаите.