Битката за студентски общежития започна

Няма да има повишение на наемите

Над 30 000 студенти всяка година се борят за места в общежития. А няколко хиляди от тях посрещат новата учебна година на квартира.
Университетите, които по-традиция имат проблем с недостига на места в общежитията остават сдържани в прогнозите си и тази година. От Софийския университет и УНСС заявиха, че ще са сигурни за местата, едва когато настаняването започне.  Единствено в Техническия университет бяха убедени, че и тази есен ще имат места за всичките си студенти. Това съобщи bTV.

Напливът към общежитията е толкова голям заради по-ниските наеми в сравнение с квартирите.

Общият принцип е, че наемът варира според условията - дали стаята е ремонтирана или стара, дали помещението си делят двама или трима студенти. Разликата в цените на различните ВУЗ-ове не е съществена и средно студентите плащат по около 50 лева месечно.

Тази година големите университети не предвиждат увеличение на наемите.

Един от малкото светли примери на ремонтирани общежития в Студентски град е 12-и блок на Техническия университет. Той е
ремонтиран основно е преди 7 години. В 14-и блок на същия ВУЗ не е правен основен ремонт от четвърт век. Това обаче ще се случи наесен.

"Студентите, които желаят в 14 блок, няма да бъдат изгонени. Ще си живеят там и ремонтът ще бъде направен така, че да не им нарушим спокойствието", обеща доц. Борислав Дамянов от "Студентски столове и общежития" към ТУ-София.

В УНСС 4 блока ще бъдат санирани и също ще бъдат монтирани панели за топла вода. В Софийския университет не планират основни ремонти.