Средства за земеделците - след актуализацията, отсече Греков

Министърът призова земеделците да не си мълчат за нередностите в подопечното му ведомство

"Водим диалог, за да чуем исканията на земеделските производители. Само през последните два месеца съм се срещнал с над 30 браншови организации. Най-важно е да чуем исканията на хората и да направим всичко необходимо за развитието на земеделието в България."

Това заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков по Нова телевизия. Той припомни, че над 20% от населението в България се занимава със земеделие. Затова  е важно държавата да познава проблемите му.

Земеделските производители обаче ще получат средствата, които държавата им дължи едва след актуализацията на бюджета.

"Само чрез нея ще можем да разплатим първата част от парите за следващата година и да подпомогнем земеделските производители. Все пак те трябва да подготвят почвата и да заложат посева за следващата година", обяви Греков. Земеделският министър подчерта, че премиерът е поел ангажимент помощта за земеделските стопани да бъде изплатена след актуализацията на бюджета.

Той отбеляза, че през последните 20 години земеделското производство у нас е подложено на много голямо изпитание, а стопаните ни не са получавали най-адекватната помощ от държавата. "Призовавам българските земеделци, сблъскващи се със служители, които не им обръщат необходимото внимание, да подадат сигнали до министерството. Уверявам ги, че те ще бъдат взети под внимание", заяви министър Греков.

Той се похвали, че още в първия месец откакто е начело на земеделското министерство са били взети мерки за защитата на родната селскостопанската продукция. "Това, което правим е в защита на земеделските стопани. Те трябва да имат увереността, че държавата е на тяхна страна, че защитава техните интереси", каза министър Греков и припомни, че едва 20% от всички земеделски продукти на пазара са родно производство. "Останалите 80% от зеленчуците и плодовете в страната ни са внос. Точно затова трябва да дадем повече възможности на нашите земеделски производители да бъдат конкурентни на пазара и да стигнат до големите търговски вериги", допълни Димитър Греков.

Наредбите за единния стандарт върху храните ще бъдат актуализирани стана ясно от думите на земеделския министър. "Ще направим ясни и точни правила, за да няма смесване на една продукция с друга", каза той. „Няма нищо лошо да има стандарти за една или друга стока, но най-важното е те да се спазват”, подчерта Греков.