ГЕРБ подкрепя актуализацията, ако заемът е за енергийна ефективност

"Дори този заем да е 2 - 3 млрд. лв., рейтингът на България ще се вдигне", смята Борисов

Ако предложат актуализация за енергийна ефективност или електронно правителство, Парламентарната група на ГЕРБ ще я подкрепи.

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред Фокус, по повод извънредното заседание, поискано от парламентарната му група. Той заяви, че многократно е казвал, че има има заеми, които имат смисъл, които не променят имиджа на държавата в рейтинговите агенции, а напротив - се толерират.

"Ако този заем, дори и да е 2 - 3 млрд. лева, е за енергийна ефективност, рейтингът на България ще се вдигне. Само след няколко години мултипликационният ефект от този заем ще бъде толкова голям, че всяко българско семейство ще има с поне 30% на година по-малки разходи за отопление, за енергия, за икономиката", каза експремиерът."Външният вид на градовете ни ще се промени. Собствеността на хората ще стане по-скъпа и по-дългосрочна", допълни той. 

"Ако Орешарски предложи такава актуализация, аз му гарантирам 97 души от ГЕРБ да я подкрепят, защото е добра за държавата, добра е за хората, добра е за имиджа на България. Ако Орешарски каже - 500 млн. лева, аз му гарантирам 97 депутати от ГЕРБ да подкрепят правителството", заяви Бойко Борисов.

Според него това ще даде такъв ефект, че българите ще се отърват от думите корупция, административна тежест, губене на време по гишетата и това е огромно предимство за бизнеса.

Ние не бихме политиканствали изобщо, ако такава актуализация беше направена, добави Борисов. "Но - да излизат да ни говорят 3 - 4 месеца, че сме щели да замитаме следи, а всеки месец откриват по 3 - 4 структуроопределящи обекта, които ние бяхме направили и оставаха малки довършителни работи. И следите, които ГЕРБ остави, като столичното метро, Южната дъга, спортните зали, магистралите "Люлин", "Тракия", "Струма", "Хемус", лотовете, които се изградиха, това няма как да бъдат заличени. Хората ги помнят. Всеки ден, като минават през естакадата на "Меден рудник", хиляди туристи, разбират, че само няколко месеца не ни стигнаха да направим обхода в Бургас."

Бойко Борисов каза, че са били гласувани 3,7 млн. лева с Министерско постановление, "така че да няма тапа на входа за Бургас."

"С четирилентовия път към Слънчев бряг, ние сме мислили глобално - как целият трафик да се разпредели вляво за Слънчев бряг и вдясно - за Южното Черноморие", подчерта бившият премиер. "Правили сме всичко така, че да го продължим. Не ни стигнаха няколко месеца. Виждате - какви бомбастични изказвания правиха през май - до този момент си мълчат", каза Бойко Борисов.