Как ставаме алергични към котки?

Учени най-после установиха механизма на развитие на имунна реакция в присъствието на котка

Учени са разкрили как възниква една от най-разпространените алергични реакции – към котките. Оказва се, че причината е не само в наличието на котешки протеин-алерген, но и на бактериален полизахарид.

Най-разпространеният алерген, виновен за 80% от случаите на имунна реакция към котки, е протеинът Fel D1, присъстващ в микроскопичните парченца от котешката кожа. Разхождайки се из къщата животните оставят невидима пелена от този "пърхот". За да предизвика алергена всички известни симптоми – кашляне, кихане, кожен обрив – той трябва да се свърже със специален рецептор - TLR, намиращ се по повърхността на клетките на имунната система.

Това взаимодействие предизвиква поредица от реакции, водещи до имунен отговор.

Изследването на специалистите от ветеринарния факултет на Кеймбридж, заедно с колеги от Кралския институт в Швеция и Университета на Масачузетс в САЩ са публикувани в "Журнал ъф имунолоджи". Резултатитите показват, че може да се надяваме, че някой ден ще има лекарство за хората с алергия към котките, а може би и за тези с алергия към кучетата.
Учените се надяват на базата на препарат за блокиране на рецепторите TLR да разработят лекарство срещу алергията от котки.

Подробна статия за алергията към котките можете да видите тук.