Помощи само за деца, ходещи редовно на училище

При натрупани отсъствия без уважителни причини помощите ще бъдат спирани за месец

Получаването на месечни помощи за дете до завършване на средно образование ще се обвърже с редовното посещаване на подготвителните групи в детските градини или в училищата.

Решението на правителството ще влезе в сила от 1. септември т.г. Изключение правят случаите, свързани с невъзможност поради здравословното състояние на детето то да отиде на училище.

Към молба-декларацията за отпускане на помощта трябва да се приложи и удостоверение за записването на учащите в подготвителна група в детска градина или в училище. Предвижда се при отсъствия за повече от 3 дни, за които няма уважителни причини, месечната помощ да се спира за съответния месец.

Целта на промените е да се гарантира още, че на всички деца, настанени в специализирани институции – не само в домове, а и ползващите социални услуги от резидентен тип (преходно жилище, кризисен център и център за настаняване от семеен тип), ще се предоставят месечни средства за джобни разходи, стига те да посещават учебни заведения. Тези средства се определят ежегодно от Министерския съвет и се изплащат чрез бюджетите на общините.