Балкански фестивал на изкуствата ще се проведе в Карнобат

Новините

18-08-2013, 09:56

Снимка:

БГНЕС,архив

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Карнобат реализира пилотен социален проект

За осъществяването на проявата са осигурени 523 271 лв.

Престижният международен "Балкански фестивал на изкуствата" ще се проведе в Камено, съобщиха от местната администрация. Провеждането на инициативата стана възможно, след като кметът на общината Георги Димитров подписа договор с Министерството на регионалното развитие за създаване на иновативно културно събитие.

Чрез Националното сдружение на общините, чуждестранни посолства и партньори от съседни страни ще се търси широко представителство на балканските страни във фестивалните дни. Първата община, която ще получи покана за участие във фестивала е Хайраболу Турция, с която Карнобат има повече от приятелски отношения.

Философията на феста е да даде възможност на непрофесионални младежки ансамбли, състави, формации и групи да покажат най-доброто от традиционния фолклор и изкуствата на своите страни.

По време на първото издание на фестивала освен в сферата на фолклора гостите ще се изявяват и като кулинари, т.е ще бъде представена и кухнята на страните участнички.

За второто издание домакините от Карнобат възнамеряват да покажат едни по-модерни измерения на националните традиции на страните съседи, т.е участниците да покажат чрез концерти, хепънинги и изложби как са се развили изкуствата при тях през годините.

Идеята е "Балкански фестивал на изкуствата" да превърне улиците, площадите и парковете на града домакин в една голяма сцена.

Кметът Георги Димитров и екипът му се надяват с фестивалът да се превърне в

културна запазена марка, с която Карнобат ще се представя пред света, ще привлече вниманието на много чуждестранни гости и ще носи носи гордост на гражданите си.

За осъществяването на проявата са осигурени 523 271 лв.