Скоро ще има предсрочни избори, убеден е Борисов

Управляващите само ми откриват магистралите, смята лидерът на ГЕРБ

Аз съм убеден, че изборите ще бъдат предсрочни и то скоро.

Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов малко след освещаването на новопостроения параклис "С.Възнесение Господне" в добричкото село Църква, предаде Фокус.

Борисов не отхвърли и идеята предсрочните избори да се случат до края на годината и посочи основните причини за тях: "Те много бързо сега ще похарчат парите, много бързо ще влезнат в корупционните си схеми, които планират да направят, и много бързо хората ще разберат що за идеи са имали".

Ако сега има предсрочни избори, резултатите биха били различни, убеден е експремиерът. "Те прекрасно го съзнават и затова са се вкопчили в кокала и говорят от сутрин до вечер глупости и измищльотини", каза той. "Те само ми откриват магистралите и следите ги правят толкова трайни, че всеки ден хората ги виждат”, допълни Бойко Борисов. По думите му - това как хората го посрещат, без режисура, е показателно за отношението  им към партията и нейните фигури.

Това, което си правиме сами, никой не може да ни го направи, припомни Борисов народната поговорка. Той посочи, че трябва да се мисли за България като за нашата държава. Лидерът на ГЕРБ даде пример с подаването на оставката от предходното правителство - в ситуация на гражданско напрежение по темата за цената на тока, когато управляващите са били наясно със състоянието на енергетиката и че е било трудно за обяснение на хората свалянето на цената на тока без да не бъде фалирана НЕК.

"Сега тези (правителството) виждат, че фалират държавата, виждат, че безработицата расте, виждат, че вкарват вече за трети-четвърти месец управление държавата в рецесия, когато ЕС излиза от рецесия. Самите те казват, че инвеститорите бягали. Те няма как да идват в столица, която е блокирана всяка вечер", коментира Бойко Борисов.

Той допълни, че ГЕРБ е първата политическа сила и народът е избрал него за пръв, "а не третата политическа сила да прави кадрови промени".

Председателя на ГЕРБ каза, че ако сега има предсрочни избори, и българските граждани знаят, че "Атака" ще подкрепя БСП и ДПС, "знаете ли кога щяха да гласуват за "Атака”, попита Бойко Борисов. "Знаете ли кога от ДПС ще им позволят да правят коалиция с "Атака"? Знаете ли кога самите от БСП ще оставят да им кадруват от ДПС в партията и да не знаят колко човека са назначили?”.  

Борисов призова "госпожата с цикламеното костюмче, наречена регионален министър, да спре да се гаври с хората". Експремиерът посочи, че на гара "Яна" пътуващите стоят по три часа докато отсечка, построена от предходното правителство и абсолютно готова, все още се отлага нейното официално откриване.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че само днес десетки хиляди коли от региона на Добруджа и Северното Черноморие ще се приберат към София.

"Магистралата е абсолютно готова и тя се гаври с тях за да си изкара първо почивката и второ, тя ще го отрече най-вероятно, за да може да я открие утре на обяд", коментира Борисов. Той допълни, че щом това е възможно утре, значи готовата пътна отсечка може да бъде пусната и днес "хиляди, хиляди, хиляди нерви ще се спестят".

Те понеже толкова ги е яд, че сме построили тези неща, че даже и не им се открива, каза Бойко Борисов, визирайки сегашното правителство.

Той посочи, че всеки, който премине по новите отсечки, построени при предходното управление, би се убедил, че са "разкошна работа, разкош".

Лидерът на ГЕРБ каза, че депутатите от партията ще влязат отново в Народното събрание, за да бъде предотвратена практиката нещата да се случват тихом-мълком.  

"Сега поне хората още веднъж успяха да разберат, че и президентското вето, и това, което искахме и ние е да има прозрачност и да се знае толкова много пари къде ще отидат", каза Борисов. Той посочи, че премиерът Пламен Орешарски е опровергал соцлидера Сергей Станишев от парламентарната трибуна, "че е лъжец”, заради твърдението месеци наред, че имат да връщат 800 млн. дълг,, взет от ГЕРБ.

На 4 април ЕК е превела всички пари до стотинки обратно, допълни Борисов. Той каза още, че щом парите са необходими за фискалния резерв, да се стабилизра левът, да бъде оповестено, че искат да изтеглят кредит.

"Не е необходимо да се лъже от страна на правителството и да се обяснява, че ГЕРБ е похарчило парите, "което е лъжа", каза Борисов и б;агодари на Орешарски, че опровергал лъжите на Станишев.

Борисов определи случилото се преди в Парламента като "поредния много зле скроен спектакъл" на управляващото мнозинство.

"Докараха си автобусите, вкараха ги в зоната за сигурност, за да могат след това да излязат. Просто това е правено само по време на възродителния процес и съжалявам, че сега го правят и ДПС, заедно с тях", коментира Бойко Борисов. Той допълни, че от ГЕРБ са положили огромни усилия да се спре струпването на хора около парламента, за да не стане "голяма беля". Борисов изрази увереност, че подобни ситуации повече няма да се случват и всички страни са си взели поука.