Пуснаха на свобода елени лопатари в Източните Родопи

Региони

18-08-2013, 18:04

Снимка:

"Новото тракийско злато"

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Дянков ще проверява дали Първанов само е снимал лопатарите в Кричим

Животните се чувствали много добре, започнали да опознават района

Първите пет елена лопатар, обитавали временното заграждение до село Тинтява в Източните Родопи, наскоро бяха пуснати на свобода, съобщават от сдружение "Новото тракийско злато". Освободените животни се чувствали много добре и започнали да опознават района, като се държат близо до оградата и водоизточниците там. През октомври към тях ще се присъединят още 25 животни.

Еленът лопатар е бил широко разпространен в миналото по българските земи. Той е бил изобразен на няколко тракийски съкровища като Панагюрското и Луковитското, а негови костни останки са намирани в почти всички български праисторически населени места. Предполага се, че е бил изтребен от човека през ранното средновековие, съобщава БГНЕС. Добре се развиват и освободените в началото на 2013 благородни елени в Ловното стопанство "Студен кладенец".

Целта на "Новото тракийско злато", Националното ловно-рибарско сдружение – Съюз на ловците и риболовците в България и Ловно-рибарското дружество "Сокол"- Крумовград е след десет години в долината на Бяла река и рида Мъгленик да има многобройна популация от елени лопатари.