Добруджански събор „Богородица” в Генерал Тошево

Добрич Лайф

19-08-2013, 10:15

Снимка:

DOBRICHUTRE.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Правят фолклорен преглед "Събрали ми се, наиграли в Добруджа"

Участие ще вземат 65 певчески състави и 70 индивидуални изпълнители

Добруджанският фолклорен събор „Богородица” ще се проведе в края на тази седмица- 24 и 25 август, в Лятното кино на Генерал Тошево, съобщават от общината. В него ще се включат над 65 певчески състави и 70 индивидуални изпълнители.
По традиция събор „Богородица” е сцена за изява на самодейни певчески и танцови състави от цяла Североизточна България. И тази година с най-много фолклорни групи и участници ще се представят областите Добрич, Варна, Шумен и Силистра. Освен на автентичен фолклор, гостите на събора ще могат да се насладят на изпълненията на бесарабските българи от Ансамбъл за народни песни и танци „Родолюбие” - гр. Тараклия, Молдова, както и  на ансамбъл „Кадъйнча” - село Червеноармейское (Кубей), Болградски район, Украйна. Очаква се на сцената да се изявят и състави от съседна Румъния - от градовете Негру вода, Наводари и Мангалия.
Фолклорният събор „Богородица” се организира за 18-и път от  община Генерал Тошево и читалище „Светлина – 1941”.  Той има за цел да опази, съхрани и популяризира фолклорното богатство на Добруджа, а регламента му няма конкурсен характер.
Всички почитатели на автентичния фолклор могат да му се насладят в събота и неделя от 10 до 17 часа.