Пуснаха движението по магистралата при гара "Яна"

С нея АМ "Хемус" се свързва с Околовръстния път на София

Пуснато е движението по връзката на автомагистрала „Хемус“ със Софийския околовръстен път – пътен възел "Яна".

Общата дължина на новия участък е 8,46 км. С нея АМ "Хемус" се свързва с Околовръстния път на София и по този начин значително ще се облекчи трафикът през селата Горни Богров и Долни Богров. Транзитното движение ще минава извън населените места и задръстванията, които от години се образуват на входа и изхода на столицата, ще бъдат преустановени.

Построени са и 29 малки съоръжения – водостоци и дюкери. Край село Горни Богров е поставена необходимата шумозащитна стена.

Удобството и бързината на придвижване също се увеличава. Повишава се и сигурността на шофьорите и гражданите, живеещи в тази част на столицата.

Обектът е част от Трансевропейския транспортен коридор №ІV. Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и държавния бюджет чрез Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г.

Протоерей Йоан, който отслужи водосвет за здраве на строители и шофьори, пожела разумно и безопасно пътуване по републиканската пътна мрежа.

 

Припомняме, че днес при гара Яна, в участъка, който е в ремонт, стана тежка верижна катастрофа. В инцидента са участвали три тира и четири леки коли. Двама души загинаха, а петима бяха настанени в болница.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова правителството незабавно да подаде оставка заради катастрофата. Бившият премиер още вчера поиска движението при пътния възел да бъде пуснато.