Тежка верижна катастрофа край гара Яна, двама загинали, петима ранени

Сигналът е подаден към 11 часа. По първоначални данни, на АМ „Хемус”, в района на гара Яна, посока София е станал тежък пътен инцидент между три ТИР-а и четири леки коли.

 

Обходният път е през с. Елешница и по стария път Ботевград - София.
Сигналът е подаден към 11 часа. По първоначални данни, на АМ „Хемус”, в района на гара Яна, посока София е станал тежък пътен инцидент между три ТИР-а и четири леки коли. От удара на място са починали двама, петима са пострадалите.
Участъкът е затворен. Трафикът е отклонен през с. Елешница и през стария път Ботевград-София. На мястото има екипи на полицията, пожарната и бърза помощ.

Инцидентът е станал в участъка, който е в ремонт преди официалното откриване на новото трасе от Околовръстното на София до магистрала “Хемус” (пътен възел Яна).

Ще бъде отстранена сцената, предвидена за официалното откриване на пътния участък, за да могат да преминават линейките.

 

11:58 Току-що от прсцентъра на МВР обновиха информацията.
От удара на място са починали трима, петима са пострадалите.
При огледа под един от тировете е открит електромобил.

 

12:06 Линейки извозват ранените към столицата. Ограничено е движението на останалите превозни средства до преминаването на линейките. 

"Катастрофата е станала на км 4+500 от стария участък на автомагистрала "Хемус", в посока София, малко над моста на село Елешница." - това заяви пред журналисти инж. Лазар Лазаров, председател на УС на Агенция "Пътна инфраструктура". - "За нас това е нелеп инцидент. Тепърва ще се произнасят компетентните органи. Катастрофата е станала около 10,30 - 11.00 часа."

Лазаров каза също, че по негова информация в катастрофата са участвали два ТИР-а, една цистерна и няколко леки автомобила.
Отложена е официалната церемония по откриването на новия магистрален участък на автомагистрала "Хемус" на входа на София заради инцидента. Тържественото откриване не се състоя, а се състоя само водосвет, без музика и аплодисменти. Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева отмени официалното тържество.
Терзиева отрече да има забавяне на пускането в експлоатация на отсечката, защото е трябвало да бъдат изготвени Акт 16 и Акт 15. Според шефа на АПИ огромната тапа от автомобили не е причина за станалия инцидент. 

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов също е на мястото на тежката катастрофа. От пресцентъра на министерството съобщиха, че в този час министър Папазов е трябвало да участва в официалното откриване на новата отсечка, но е отпътувал незабавно за мястото на инцидента.

 

12:21 Броят на пострадалите все още се уточнява. Дете е настанено в тежко състояние в "Пирогов". Останалите пострадали са пренасочени към ИСУЛ и Окръжна болница. Осем екипа на Спешна помощ работят за превозване на пострадалите. 

"Трима пострадали при катастрофата на гара Яна са постъпили в „Пирогов”,  съобщи Мария Пойразова от пресцентъра на болницата. - В "Пирогов" са постъпили двама мъже на 22 и 42 години и едно момиче на 11 години. В момента на пациентите се правят изследвания. След като приключат изследванията, ще има кратък брифинг за медиите, където ще бъде предоставена информация за състоянието им."

 

12:32 Според свидетели, една от колите, участвали в сблъсъка, е червен автомобил "Мазда". Македонски шофьор на ТИР, който бил на метри от сблъска, е заявил, че колата се е движела с над 100 км/ч, когато го задминала. Според други свидетели -  от сблъсъка са нанесени щети в различна степен на поне 7-8 автомобила.

Шофьори от други автомобили на мястото на инцидента веднага се включили да помогнат на пострадалите след удара. От едната кола е извадено дете, което пътувало с баба си и дядо си. Възрастните хора са сред загиналите. Все още не е ясно имало ли е още пътници в автомобила.


12:38 "Много е тежка катастрофата. ТИР с румънска регистрация, натоварен с олио, е помел няколко автомобила, които са намалили скоростта при пътен взел "Яна" - това заяви пред БНР транспортният министър Данаил Папазов. 

По информация на министъра, катастрофиралите автомобили са микробус, много тежко пострадала е лека кола, която не си личи каква е била, има ударени и няколко камиона.
"Трима са загиналите, много бързо действаха екипите. За около няколко минути след катастрофата, бяха извозени всички нуждаещи се. Първите линейки тръгнаха много бързо. Имаше коли, които трябваше да се режат. Пострадалите бяха поне пет, от които двама много тежко", съобщи министър Папазов. 
Той каза също, че се прави организация за отпушване на голямата тапа - на мястото на катастрофата се режат мантинелите, за да могат колите от София да се отклонят по други пътища. "Органите се нуждаят от поне няколко часа да разследват случая, защото е много тежка катастрофата. Ще трябва и тежка техника, която да освободи пътното платно. Прави се сериозна организация да успеем да открием пътния възел в 14 ч., но има изтекло гориво по пътя и много внимателно се работи от всички екипи." - добави Папазов. 

 

13:58 Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова коментира пред медиите, че "пускането" и "откриването" са две различни неща и че е настоявала новият пътен възел да бъде пуснат за движение в събота и неделя, за да няма задръствания. "Искам да подчертая, че основният двигател за реализирането на този обект беше Столичната община, още при кмета Борисов, който след това, като министър-председател, предприе всички действия, за да можем да пренасочим движението от Богров и да се изгради тази важна отсечка и да няма инциденти", каза Фандъкова пред журналисти.

Бившият премиер Борисов преди ден също призова движението по новия път да бъде пуснато още в неделя. "Управляващите не бива да се гаврят с хората, като ги карат да пътуват в тапи и задръствания по този участък", заяви Борисов.
Днес Борисов настоя министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева да бъде уволнена заради това, че е забавила пускането на движението по готовия път, а прокуратурата да я разследва за престъпно нехайство.

 

14:39 Допълнителни данни за тежкия инцидент на АМ"Хемус" публикуваха от Пресцентъра на МВР

Двама са загинали, а петима са настанени в болнични заведения
"Както ви съобщихме, сигналът е подаден към 11 часа. На 3 км на АМ, в района на гара Яна, посока София, стана тежък пътен инцидент между три ТИР –а и четири леки коли. По-късно под един от камионите бе открит електромобил. Районът веднага бе отцепен. На място и до този момент са екипи на пожарна, полиция и бърза помощ. По последни данни от катастрофата на място са починали двама, а петима са откарани в столични болници.
Участъкът е затворен. Трафикът е отклонен през с. Елешница и през стария път Ботевград-София. Тепърва ще се изясняват причините за тежкия инцидент." - гласи съобщението на пресцентъра.

 

Брифинг за състоянието на пострадалите при катастрофата на гара Яна, които са настанени в "Пирогов", ще се състои в 15,30 часа, съобщиха от пресцентъра на болницата. В "Пирогов" са постъпили двама мъже на 22 и 42 години и едно момиче на 11 години.

 

16:40 Двама от пострадалите са в тежко състояние, сред тях е жена, настанена в ИСУЛ. Другият тежко пострадал е 59-годишен мъж, той е настанен в Окръжна болница. Ранен е и водачът на един от тировете, участвали в трагичния инцидент. 

В "Пирогов" са приети други трима от пострадалите. 11- годишното дете, за което писахме по-рано днес, е настанено в гръдно отделение. То е с контузия на белия дроб, няма травма на ребрата и не се налага оперативна намеса.
22-годишен мъж, който също е хоспитализиран, е с рана на бузата и контузия на шията.
Третият пострадал е мъж на 42 години с наранявания на лявата подбедрица и лявата ръка, който е прегледан, оказана му е първа помощ, но не е пожелал да бъде приет в болница.

 

 

Тирът убиец отнел живота на двама души (СНИМКИ)