Кой ще седне в стола на Кокинов?

Трима столични обвинители се впускат в битката за градски прокурор

На 26 септември предстои да бъде избран нов градски прокурор на София.

Ваня Илиева от Софийската градска прокуратура, Руси Алексиев от Софийската районна прокуратура и Бойко Атанасов от следствения отдел на СГП се впускат в битката за поста на бившия софийски прокурор Николай Кокинов, съобщава "Стандарт".

Тримата столични обвините вече са представили концепциите си пред кадровия орган на Темида.

Ваня Илиева се прочу покрай разследването срещу шефа на Комисията по конфликт на интереси Филип Златанов. Припомняме, че у председателя на КПУКИ прокуратурата откри тефтерче, чиито скандални записки показват политически поръчки за изхода на определени преписки по дела. Като поръчители пък са отбелязани И. Ф., Ц. Ц. И Б.Б.

Илиева работи в специализирания отдел за борба с корупцията и финансово-данъчните измами, който се ръководи от зам. градския прокурор Роман Василев. Според запознати тя има най-голям шанс да бъде новият градски обвинител на София.

Руси Алексиев, който доскоро бе зам.-председател на Софийска районна прокуратура и неин говорител, е вторият безспорен фаворит за поста. Той се ползва с изключително голям авторитет в прокурорските среди и е подкрепян от мнозина обвинители. Алексиев се смята и за близък до члена на ВСС Камен Ситнилски.

Припомняме, че бившият градски прокурор на София Николай Кокинов беше дисциплинарно уволнен след скандален запис на разговор между него, председателят на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов и ексземеделския министър Мирослав Найденов. Записът бе направен в дома на Борисов в Банкя. От разговора става ясно, че Кокинов е изнасял вътрешна информация на Борисов по отношение на разследването срещу бившия аграрен министър Мирослав Найденов.