Всичките 12 велостанции - напълно готови!

Вече има рент-а-байк пунктове в "Меден рудник", "Славейков" и Сарафово

Пуснати в експлоатация са и последните 3 от общо 12 станции, изградени по проекта "Велосипедният град – модел на модерна градска мобилност", финансиран от Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд, съобщиха от местната администрация.

"Изграждането на системата за отдаване на велосипеди под наем популяризира и насърчава използването на велосипеда като средство за ежедневно придвижване. Проектът подпомага целенасочената политика на община Бургас за намаляване на емисиите въглероден двуокис чрез въвеждане на алтернативни форми на транспорт в градска среда", казаха от общината.

Последните три нови велостанции се намират в к-с "Славейков" /на бул. "Тракия"/, к-с "Меден рудник" /до спортна зала "Никола Станчев"/, както и пред читалището в квартал Сарафово. От тези места вече може да се наема велосипед, а след това да се върне на който и да е от 12-те пункта, разположени така, че да обхванат най-населените градски райони:

1. ЦГЧ - пл. Тройката, 12 броя велосипеди;

2. ЦГЧ - до Младежки Културен Център, 12 броя велосипеди;

3. ЦГЧ – до Автогара ЮГ, 12 броя велосипеди;

4. ЦГЧ - пред Бургаски Свободен Университет, 12 броя велосипеди;

5. Приморски парк - до басейн "Флора", 12 броя велосипеди;

6. Приморски парк – пред Графична база /яхт клуба/, 12 броя велосипеди;

7. Приморски парк – Морско Казино, 9 броя велосипеди;

8. К-с "Изгрев" - Спортен център "Изгрев”, 12 броя велосипеди;

9. К-с "Зорница" - спортна зала "Бойчо Брънзов", 12 броя велосипеди ;

10. К-с "Меден рудник" - до спортна зала "Никола Станчев", 12 броя велосипеди;

11. Квартал Сарафово - Народно читалище, 9  броя велосипеди;

12. К-с "Славейков" - на бул. "Тракия" при планирана спирка на БРТ - 9 броя велосипеди.

Община Бургас напомня, че от 19 август започна издаването на поименни абонаментни карти ВЕЛО. С тях наемането на велосипед става изключително лесно. Чрез предварително заредена парична сума се спестява плащането на ръка и неудобството при липса на дребни пари. Не на последно място - в картата е заложена автоматична отстъпка от 20 %. ВЕЛО картите се издават в касите на ОП "Транспорт" на ул. "Александровска" 106.