Крайно време е Орешарски да освободи Андреева, заяви Атанасова

Действията на здравната министърка показвали лъжите на управляващите

Крайно време е Пламен Орешарски да освободи, не само министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева, но и министъра на здравеопазването Таня Андреева.

Това заяви бившият здравен министър Десислава Атанасова пред Фокус. Тя посочи, че Терзиева носи отговорност за загиналите и ранените на гара Яна, а пък необмислените действия на д-р Андреева щели да доведат до същите последици. По думите на Атанасова, действията на здравната министърка показват не само абсолютна неопитност, но и липса на адекватни управленски решения.

"Долното разбрах от синдикатите, не става въпрос за съкращения в болниците, които са търговски дружества сами по себе си, а за съкращения във второстепенните разпределители в бюджетни кредити, т.е. Спешна медицинска помощ , Центровете за трансфузионна хематология, Държавните психиатрични болници”, каза депутатката от ГЕРБ. "Това е безумие от страна на министър Таня Андреева там, където има най-голяма нужда от кадри".

Атанасова посочи, че в държавните психиатрични болници е същото. Там липсвали както и среден медицински персонал, така и подготвени лекари, заради изключително тежките условия на труд.

"В хематологичните центрове ситуацията е същата и ако министър Андреева ще обрече на това стотици, даже хиляди пациенти да бъдат пред опасността да няма кой да ги лекува и кой да извършва високоспециализирана медицинска дейност”, добави Атанасова.

"Действията на министър Таня Андреева, свързани с 10-процентните съкращения в държавните болници, са тотално противопоставяне и показва лъжите на това управляващо мнозинство", заяви още бившият здравен министър. Тя уточни, че управляващите са говорили за разкрити 250 000 работни места, а вече три месеца "само съкращават хора и оставят стотици семейства без препитание".
"Позицията на ГЕРБ винаги е била, че следва да се инвестира в хората, които работят в тези тежки условия на труд. Не случайно и през миналата година именно на тези хора на работещите в Спешната помощ, Държавните психиатрични болници и в Центровете за трансфузионна хематология бяха увеличени заплатите двукратно, за да стимулираме българските лекари и сестри да останат да работят в тези условия на труд", каза Атанасова.

Тя се надява, че ще се премине към решителни действия по отношение на това да се търсят възможности за продължаващо обучение, специализация на младите български лекари , "които трябва да задържим в България, а не - безконтролно уволняване на хора".